DR. MENGYI ROLAND,

Full text search

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Törvényalkotási bizottság a 2015. június 25-ei ülésén megtárgyalta a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvény módosításáról szóló T/5053. számú törvényjavaslatot, valamint a Kulturális bizottság ehhez benyújtott hétpontos módosító javaslatát, amely túlnyomórészt szövegpontosító és nyelvhelyességi korrekciókat tartalmazott. A bizottsági módosító mellett a Törvényalkotási bizottság saját módosító javaslatot fogalmazott meg, amely szintén szövegértelmező pontosítást tartalmaz. Az említett módosító javaslatokat bizottságunk 21 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadta el.
A világörökség az egész emberiség közös kincse, amelynek megóvása mindannyiunk kötelessége, hiszen gondoljanak csak bele, hogy olyan kincsekről beszélünk, mint például Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéke. Sajnos mi magunk is tanúi vagyunk annak a visszafordíthatatlan pusztításnak, amelynek például más országokban, földrészeken, például az ókori Kelet műemlékei esnek napjainkban is áldozatul.
(20.10)
Ezen világörökségi helyszíneket a jövő nemzedékei már nem láthatják, éppen ezért különösen nagy a felelősség aziránt, hogy a hazai világörökségi helyszíneket megóvhassuk, és a maguk teljességében megmutathassuk a világnak.
A magyar kormány világviszonylatban is élen jár a nyolc hazai világörökségi helyszínünk megóvásában. Nemcsak csatlakozott az UNESCO által elfogadott, a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló egyezményhez, hanem a világon elsők között önálló törvényt is alkotott, mely hazánk kiemelkedő természeti és kulturális értékeinek védelmét a hazai jogrendszerbe illeszti, illetve ott határozza meg. A Magyar Országgyűlés 2011. június 14-én ellenszavazat nélkül fogadta el a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvényt, hogy megteremtse a világörökségi helyszínekre vonatkozó átfogó szabályozást, meghatározza a hazai világörökségi területek kezelésének elveit, a védelem költségvetési és szakmapolitikai kereteit. A magyar kormány a világörökségi törvény hatálybalépése óta jelentős költségvetési forrásokat fordít világörökségi helyszíneink megóvására, kezelésére, ezzel is példát mutatva a világnak.
Tisztelt Ház! A jelen törvényjavaslat fő célja, hogy az eljárásokat az eddigi tapasztalatok figyelembevételével egyszerűsítse, hogy elkerülje a felesleges költségeket és terheket, hogy a világörökségi címre hazánk polgárai büszkék lehessenek, a helyiek pedig ne felesleges korlátozásnak ítéljék meg. A törvénymódosítás révén a világörökségi helyszínek védelme lép előtérbe, a várományos helyszínek használata csak a lehető legkisebb mértékben kerül korlátozásra.
Erre tekintettel a bizottság az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést 21 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadta el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi