DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Joggal merülhet fel a kérdés, amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr Szolnokra látogat, hogy miért nem olyan ügyekkel foglalkozik, amelyben komoly közpénzmentést lehetne eszközölni, ugyanis erről van szó, egyrészről a közpénzzel való szigorú elszámolásról, a túloldalon pedig a fondorlatos, adófizetőket érintő megkárosításról. Az ügy főszereplője pedig a Szolnoki Ipari Parkba betelepedett, letelepült szolnoki Higi Papírsoft Zrt.
Hogy összefoglaljam röviden a történetet: magának a gyárnak az alakítása és létrehozatala 2004-ből datálódik, amikor 12 milliárd forint MFB-hitelt kaptak, kedvezményes kamatozású devizaalapú forinthitelt, amelyet részint a beruházásra fordítottak, 85 százalékában el is készült ez a gyár. Azonban még ekkor szükségessé vált 2,5 millió euró bevonása, amit az addigi tulajdonos nem tudott garantálni, ezért egy meglehetősen tőkeerős - Terner Géza, Tóth Endre, Oleg Stalnov nevével fémjelzett - befektetői csoportosulás szerezte meg magát az intézményt, illetve a gyárat, és úgy tűnik, nem túl eredményes munkát végeztek, hiszen nem sikerült az üzemet teljes egészében beindítani. Mindeközben az MFB-s hitelt nem fizették vissza, sőt felszámolásba torkollott az esemény, amelyben a jól ismert Varga Jenő lett a végső felszámoló, aki egyébként a Malév Zrt., Vectigalis Zrt., Zalahús, Pápai Hús… - csak soroljuk azokat a területeket, ahol - zárójelben, idézőjelben - ténykedett.
A Barikád hetilap derítette ki, hogy egyébként magában a felszámolási eljárásban is gondok voltak, mert egy olyan cégcsoport, illetve olyan üzleti körök szerezték meg ezáltal ezt a céget, amelyek nem is vehettek volna részt ezen a pályázaton. Így úgy látszik, hogy 12 milliárd forintnyi hitelnek fog lába kélni, mert csak 3,6 milliárd forintért szerezték meg, így a közte lévő hiány, úgy tűnik, hogy a közpénzekből folyik szét.
(16.40)
Így mindezekre tekintettel kérdezem a miniszter urat, hogy érzi-e ön esetleg úgy, hogy lesül az orcájáról a bőr, vagy megnyílik a lába alatt a föld ebben az esetben, hogy Magyarországon ilyen előfordulhat. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Vizsgálta-e ön az MFB-t ebben az ügyletben? Tudott-e a felügyeletet ellátó szerv a 8,5 milliárd forint közpénzt érintő csalárd folyamatokról (Az elnök ismét csenget.), és mit tesz az ügyben, mikor kattan az ügyben a bilincs? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi