LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm a kérdését, bár fair lett volna, ha a dátumokat pontosan elmondja a képviselő úr, tekintettel arra, hogy az a több mint 9 milliárdos hitel, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank a Higi Papírsoft Kft.-nek biztosított Szolnokon, az 2006-ban elinduló hitelkérelem, és 2009-ben teljes egészében folyósított és lezárt hitelügyletről van szó. Tehát 2006 és 2009 közötti döntést hozott a Magyar Fejlesztési Bank, ezért nyilvánvalóan az akkori felügyeletnek, mármint tulajdonosi jogokat gyakorlónak kell a felelősséget egy az egyben viselnie.
2011-ben, amikor nem törlesztette ezt a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított hitelt a kedvezményezett, akkor azonnal felmondta a Magyar Fejlesztési Bank ezt a hitelt. A hitel felmondása után Kehi-vizsgálatot rendelt el a kormány, a Kehi-vizsgálat megállapította, hogy a Magyar Fejlesztési Bank 2006-2009 között, a döntés előkészítése és meghozatala kapcsán súlyos hibát követett el. Súlyos hibát követett el akkor, amikor lényegében fedezet biztosítása nélkül adta oda a pénzt, elfogadott olyan vagyonelemeket és olyan jogokat fedezetként, ami lényegében nem létezett. A gépsor például nem volt a cég tulajdonában, mint ahogy a telek sem, hiszen a telek Szolnok megyei jogú város Ipari Park Kft.-jét illette első helyen. Ezért aztán a Kehi vizsgálata alapján a kormány 2013-ban büntetőfeljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, ahol jelen pillanatban is rendőrségi nyomozás zajlik szoros ügyészségi felügyelet, illetve ügyészségi irányítás mellett.
Ha azt kérdezi, hogy milyen nagyságrendű pénzről van szó, ami 2010 előtt a Magyar Fejlesztési Bank döntéseiben eltűnt, illetve hibás döntést hoztak, 2002 és 2010 között véleményem szerint több száz milliárd forint olyan értékű hitelkihelyezés zajlott a Magyar Fejlesztési Banknál, amely nem körültekintő hitelkihelyezés volt, nem megfelelő fedezeteket kértek, így az állam vagyona ennyivel csökkent, illetve rengeteg hitelt veszítettek el.
Sajnálatos módon azokban a perekben, ahol ügyészségi vizsgálat indult, majd bírósági szakaszba lépett az ügy, mindenütt fölmentette a bíróság az érintetteket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi