HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Miután ezeket a kérdéseket a bizottsági ülésen feltettem, ott nagyon őszinte válaszokat kaptam pont azzal kapcsolatban, hogy mind a hulladékszolgáltatás, mind a víziközmű-szolgáltatás, mint minden ilyen típusú szolgáltatás jelen pillanatban nem fenntartható és veszteséges. És hogy jelen pillanatban a minisztériumok keresik azt a megoldást, hogy hogy lehet ezeket a rendszereket fenntarthatóvá, szilárddá, stabillá tenni.
Ha önök is tudják, hogy ezek nem fenntartható, veszteséges rendszerek most, amelyek nem szilárdan és stabilan működnek - pedig azt gondolom, hogy ezek azok a közszolgáltatások, amelyek az emberek mindennapi életét érintik, amiket az emberek értenek és tudnak, még akkor is, ha nem foglalkoznak a napi politikával. Nálunk a családban azt szokták mondani, hogy akkor van rendben a politika, és akkor működik jól egy parlament, ha a mindennapi életét az embereknek nem befolyásolja. Ezek azok a dolgok, amelyek tényleg a mindennapi életet befolyásolják, hiszen a vízhez, a tiszta ivóvízhez mindenkinek alapvető joga van. De ha a víziközmű-szolgáltatásokat és a vízgazdálkodást önök tönkreteszik, aminek a lépéseit már megtették, akkor egyszerűen maga a rendszer nem fog tudni működni, sokkal lassabban fogják elhárítani a problémákat, az embereknek gondot fog okozni, amikor csőtörés van, lassabban fog kiérni a szakma, lassabban fogják tudni megoldani ezeket a problémákat. A hulladékszállítással kapcsolatban számos esetben elmondtuk önöknek, hogy attól, hogy 6-7 új terhet rónak, díjakat, adókat ezekre a szolgáltatókra, attól nem válik fenntarthatóvá, sőt fenntarthatatlanná válik egy olyan rendszer, ami régen jól működött. A hétvégén egy sajtótájékoztató formájában is megpróbáltam eljuttatni ezt az információt önökhöz, hátha valaki végre meghallja, amikor azt a választ kaptam vissza rá, hogy én ezzel a nemzetközi szolgáltatókat támogatom.
Uraim! Ezek nagy részében önkormányzati tulajdonú, nonprofit cégek. Ezek a polgármesterek, az önök polgármesterei, akik ott ülnek ezekben a hulladékszállító, hulladékgazdálkodó cégekben, akik saját gyermeküknek tekintik ezeket a hulladékszállító cégeket, akik fenntarthatóan szeretnék ezt csinálni, ahogy csinálták egyébként előtte egész sokáig és jól. És most azt látják, hogy a saját gyermekük - ahogy ők szoktak fogalmazni - fog tönkremenni, és majd amikor bejelentik, hogy nem tudják tovább a szolgáltatást csinálni a településeken, akkor majd a katasztrófavédelem kijelöli az újabb szolgáltatót, aki megint csak egyébként ugyanez a cég lesz, hiszen nincsen valószínűleg ugyanazon a területen másnak szemétszállító autója, eszköze, embere, szakembere; maga az oktatás és a képzés is rengeteg pénzt elvenne, amire egyáltalán olyan embereket tudnának kiállítani, aki ezeket a munkákat meg tudja csinálni. Tehát ők az adott cég. Akkor le kéne velük ülni. A saját polgármestereikkel kéne leülni. A szakmával kéne leülni, és leegyeztetni azt, hogy hogy lehet ezt a rendszert jól megcsinálni.
Az, hogy kitoljuk a határidőket, és akkor majd hosszabb időre lehet tényleg kijelölni a szolgáltatót, azzal tényleg nem oldódik meg ez a probléma. Európában mi vagyunk az egyetlen olyan ország, ahol útdíjat kell fizetni a hulladékszállító cégeknek a szemétszállító autókra.
Ez már olyan szinten nonszensz, hogy tényleg azt gondolom, hogy az egyik minisztériumban azt nézik, hogy honnan lehetne még több adót, még több pénzt beszedni, amíg a másik minisztériumban valószínűleg már ordítoznak a szakemberek, hogy uraim, több pénzt nem lehet már elvenni a szektortól, mert össze fog omlani.
Néha sajnálom önöket, mert valószínűleg olyan harcok lehetnek ezekben a dolgokban, hogy valami hihetetlen. Csak egyet értsenek meg: tényleg a szakembereket kell meghallgatni, a saját polgármestereiket, akik lassan már fölteszik a kezüket, és azt mondják, gyerekek, így ezt nem lehet tovább csinálni. Értsék meg, hogy nem lehet kapkodni ezekben a kérdésekben, de ahogy látjuk, ezekben a kérdésekben önök akkor kezdtek el kapkodni, amikor eleve elkezdték módosítgatni, akkor nem gondolták át rendesen.
És most azt a választ kaptam a helyettes államtitkár úrtól is, hogy akkor keresni fogják a megoldásokat, csak még nagyon keresik. Tényleg egyetlenegy dolog van: le kell ülni azokkal, akik értenek hozzá. És ez nagyon gyors és jó megoldás lesz.
Egyetlenegy apróság, ami már tényleg csak megmosolyogtató ennél a módosításnál, hogy egy 2008-as uniós parlamenti és tanácsi rendeletet kívánnak most sürgősséggel elfogadtatni. 2015-öt írunk, és egy 2008-as rendeletet teszünk át a magyar jogszabályba sürgősséggel. Tényleg ez a sürgősség a vicc kategóriája. Legalább ne írnák oda! Nagyon szépen köszönöm.
Ez az egy kérésünk van: a saját polgármestereiket kérdezzék meg ebben a kérdésben. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi