POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat első része a vízgazdálkodásról szóló rész. Ez egyértelmű helyzetet teremt, egyrészről biztosítja azt, hogy az állam a vízfolyások esetében, az állami tulajdonú vízfolyások esetében egy kezelővel egy felügyelet alatt biztosítsa a megfelelő minőségű karbantartást, a vízi létesítmények üzemeltetését. Hiszen a törvény erejénél fogva a vízi létesítmények használatára, üze-meltetésére kötött szerződéseknél a vízügyi igazgatóság lesz a szerződéses partner.
Ez nyilván egyfelől a magasvíz esetén, tehát a kárelhárításnál vagy a veszélyelhárításnál is nagyon lényeges, másrészről pedig egyértelműen az öntözővíz, az öntőzőhálózatok kialakításánál és azok működőképességének a biztosításánál is egy nagyon fontos szempont. Ugyanez igaz az önkormányzatok esetében az önkormányzati belterületi csapadékvíz-elvezetésnél. Tulajdonképpen a jogszabályok értelmezésében volt vita a közútkezelők, illetve a MÁV vagy a vasút esetében. Most egyértelműsödik, hogy kinek mi a feladata. Itt egyébként nagyon lényeges, hogy semmiféle többletfeladat telepítése egyetlen irányban sem történik meg.
A vízgazdálkodással kapcsolatos bírságnál a szabályozás ésszerű módosítása megtörténik. Egyfelől a kialakult állapot, illetve a meglévő állapot figyelembevétele az esetleges bírság kiszabásánál, illetve mértékének meghatározásánál; másrészről pedig a hatályba léptetés ideje is eszerint változik.
A tűz elleni védekezésről szóló törvény módosításánál gyakorlatilag az európai szabályozás átvétele történik, azzal kiegészítve, hogy a rendelet alkalmazása vagy átvétele minden külön további szabályozás nélkül is egyértelmű, azonban ettől függetlenül indokoltnak tartottuk azt, hogy a törvényben a különböző tűzveszélyes kategóriák megjelölésre kerüljenek, hogy az alkalmazók, a vállalkozók pontosan be tudják sorolni azt, és mindig kapcsolódni tudjanak ehhez, tehát ebben egy tiszta képlet alakuljon ki.
A hulladékszállítással kapcsolatban sok minden elhangzott. Itt és most ennek a törvénynek az a célja, hogy a biztos és biztonságos hulladékszállítás feltételeit hosszú távon is biztosítsa, és azon túlmenően egyébként a szolgáltatókat is védi, hiszen a kijelöléssel együtt a szolgáltató a keletkezett többletköltségeinek - amit a fogyasztóra nem tud áthárítani - 90 százalékát előlegként, utólagos elszámolásra megkérheti, és később számolva el a teljes többletköltségét megkaphatja. Tehát a szolgáltatás biztonsága így megfelelően garantálható.
Meggyőződésem, hogy a törvényjavaslat mindhárom törvény esetében támogatható, és kérem az Országgyűlést, hogy támogassa is. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi