DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Honvédelmi és rendészeti bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Honvédség nemzetközi békeműveletekben történő szerepvállalása alkotmányos feladat.
Az Alaptörvény kimondja, hogy a honvédség Magyarország függetlenségének, területi épségének védelmén túl nemzetközi szerződésekből eredő közös védelmi és békefenntartó feladatok ellátásáért is felelős, továbbá a nemzetközi jog szabályaival összhangban humanitárius tevékenységet is folytathat. A honvédség nemzetközi szerepvállalását a magyar külpolitika megvalósításának egyik alapvető eszközeként tekintjük, amelyet a nemzeti biztonsági stratégia is rögzít. A Magyar Honvédség nemzetközi missziókban történő részvétele érzékelhetően erősíti hazánk pozícióit mind a NATO-ban, mind az Európai Unióban, továbbá elmondható és nem elhanyagolható, hogy a nemzetközi békeműveletekben szerzett tapasztalat és tudás elengedhetetlen hazánk védelmének szempontjából is.
Napjainkban körülbelül 700 katona 12 országban teljesít szolgálatot nemzetközi békemisszió részeként. Katonáink 62 százaléka NATO-, hozzávetőlegesen 23 százaléka EU-, míg 15 százaléka ENSZ-műveletekben teljesít szolgálatot. Mellettük több mint száz kiváló képességű, magas képzettséggel rendelkező magyar katona dolgozik a NATO- és uniós központokban, parancsnokságokon. Katonáink ezekben a missziókban rendszerint helytállnak, kifejezetten jó hírnévvel rendelkeznek, tudásuk és felkészültségük kiemelkedő.
A napirendi ponthoz tartozó missziók beszámolóit röviden összegezve ismertetem. 2014. április 10-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az ENSZ Többdimenziós Integrált Stabilizációs Misszió felállítását és telepítését a Közép-afrikai Köztársaságban. A feladat ellátására maximum négy fő jelölését kérte az ENSZ Magyarországtól.
A MINUSCA-misszió feladata a civilek védelme; segítségnyújtás az átmeneti időszakban a helyi hatóságok számára; az emberi jogok védelme, illetve a leszerelési folyamat támogatása. Az ENSZ az erőszakos események következtében meghosszabbította a misszió dátumát 2016. április 30-ig.
Hazánk támogatja az ENSZ válságkezelő műveleteit és aktívan részt kíván venni bennük, így a MINUSCA-misszió megfelel ezeknek a törekvéseknek. A misszió tevékenységében a jövőben két fő, váltási időszakban négy fő törzstiszt venne részt, a mandátumban meghatározott ideig. A MINUSCA-műveletben történő szerepvállalás részét képezi továbbá két fő katonai megfigyelő küldése.
A másik misszió, amelyről a jelenlegi napirendünk még szól, és amiről szót kell ejtsek, az az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzéséhez hozzájáruló katonai missziója. A misszió 2010-ben vette kezdetét, célja: a szomáliai átmeneti szövetségi kormánynak és intézményeinek támogatása és erősítése a biztonsági erők kiképzésén keresztül.
Az Európai Unió Tanácsa idén márciusban fogadta el a misszió mandátumának meghosszabbítását 2016. decemberig. Magyarország továbbra is fenn kívánja tartani a műveletben való korábbi magyar szerepvállalás ambíciós szintjét, vagyis legfeljebb tízfős, váltási időszakban húszfős kontingenst, amely a Tanács által elfogadott időpontig szól. Hazánk aktívan részt kíván venni az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikai törekvéseiben, mely szándéknak megfelel a szomáliai műveletekben való részvétel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezve elmondható, hogy a Magyar Honvédség katonái jelen vannak a világ különböző pontjain zajló békeműveletekben, akár éles helyzetekben is részt vesznek, így hozzájárulnak ezeknek a misszióknak a sikereihez.
Magyarország elkötelezett a nemzetközi béke és stabilitás megteremtése mellett. Mint minden demokratikus államnak, így nekünk is feladatunk harcolni a nemzetközi térben jelentkező fenyegetések ellen, hozzájárulni a nemzetközi szövetségek tevékenységéhez.
(9.50)
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség támogatja a Honvédelmi Minisztérium előterjesztését és beszámolójának elfogadását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi