DR. LEGÉNY ZSOLT,

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT,
DR. LEGÉNY ZSOLT, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Jogbiztonság helyett próbaüzem. Leginkább így jellemezhetjük a törvényjavaslatot. A kormány ugyanis a jogállamiság olyan, számára jelentéktelennek tűnő elemeit hagyja immár tudatosan figyelmen kívül, mint a kiszámíthatóság, a tervezhetőség, egyszóval a biztonság.
Igenis tudatos a jogalkotás alapvető követelményeinek leépítése, hiszen az előterjesztő, Varga miniszter úr fogalmaz úgy, hogy a cél ezzel a javaslattal az EKAER próbaüzemének befejeződéséhez való igazodás.
Az önök elképzelése szerint ugyanis egy törvényt először hatályba kell léptetni, és utána hagyhatunk inkább kevesebb, mintsem több időt a polgárok számára a felkészülésre.
Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Egy jogállamban ennek pont fordítva kellene történnie. Tavaly év végén, mondhatni, már megszokott módon, önök a szükséges egyeztetések nélkül, felkészülési időt sem biztosítva fogadták el az EKAER rendszerről szóló jogszabályokat. Hiába szóltak előre a szakértők, hogy ez így hibás. Hiába jelezték már akkor a gazdasági élet szereplői, hogy több időre van szükségük a felkészülésre. Próbált óvatosan kritikát megfogalmazni a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara. Nem hallgattak rájuk. Így törvényszerűen jöttek azok az események, amiket az ország is többször átélt már, akár az online pénztárgépek, akár az elektronikus útdíj kapcsán: kapkodás, határidők tologatása, utólagos módosítgatás, tűzoltás.
Mindeközben a magyar vállalkozások nem tehetnek mást, kapkodják a fejüket az újabb és újabb módosítás láttán, és lassan már pénzügyi tartalékot kell hogy képezzenek az önök váratlan jogalkotási fordulataira, ahelyett, hogy ebből az összegből fejlesztenének, beruháznának vagy akár újabb magyar munkahelyeket teremtenének.
Az EKAER rendszerével kapcsolatosan az MSZP többször is megfogalmazott kritikákat. Az áfacsalások visszaszorítása mindenképpen támogatandó cél. Ez egy nagyon helyes jogalkotási cél lenne. Azonban az EKAER, ha valamilyen eredményt el is ér, az nem a csalások felszámolása lesz. Ugyanis a becsületes, az adókötelezettségét teljesíteni kívánó vállalkozók életét rendkívüli módon megnehezíti, komoly adminisztrációs terhet okozva, miközben a csalásokra specializálódott cégek tevékenységét ideiglenesen megnehezíti, de sikerrel nem tudja megakadályozni.
Pedig nem mondható, hogy mindez elkerülhetetlen lett volna. Máig nem értik a magyar vállalkozók, hogy miért nem egyeztetnek velük kellő mértékben. Önök nem voltak kíváncsiak a vállalkozók véleményére, így most a Magyar Szocialista Párt kell hogy közvetítse azokat önöknek. Az EKAER miért nem része az elektronikus útdíjrendszernek? Miért kell külön dokumentumrendszert működtetni, hiszen az útdíj rendszerében megvan az összes tehergépjármű útvonala, egyszerűbb lenne, ha csak abban kellene rögzíteni az adatokat. Vagy miért nem lehetett egy komplex rendszert létrehozni úgy, hogy az EKAER szakmai alapját az elektronikus számlázás, az elektronikus fuvarlevél, az elektronikus szállítólevél képezte volna?
De önöket ez nem érdekli, és a megalapozott szakmai vélemények sem. Viszont legalább még a szükséges felkészülési időt sem biztosítják a hazai vállalkozások számára.
Ezzel a törvényjavaslattal tovább folytatódik a kapkodás. Mindenhol pontosításokat, javaslatokat - idézem teljesen pontosan -, a gyakorlati igényekhez igazított rugalmasabb szabályokat látunk. A törvény hatálybalépése után egy-két hónappal.
A javaslat igyekszik pár szabályozási kört miniszteri rendeletre bízni, így a jövőben az adópolitikáért felelős miniszter határozhatja meg azt, hogy kik mentesülnek az EKAER előírásai alól. Rendkívül változatos indokokat hallunk a kormány képviselőitől, így például azt, hogy csupán néhány, konkrétan meghatározható csoportra gondoltak, mint például a gyógyszerkészítmények szállítása.
Akkor joggal kérdezem, hogy ha valóban csupán néhány ilyen konkrétan és jól meghatározható eset van, akkor ez miért nem került inkább bele a törvényjavaslatba. Miért ad az Országgyűlés egy biankó felhatalmazást egy olyan rendelet megalkotására, amely a miniszter belátására bízza, hogy kik mentesüljenek ez alól a komoly adminisztrációs terhet jelentő kötelezettség alól?
Arról nem is beszélve, hogy a vállalatok még a törvényjavaslat elfogadásával sem kerülnek jobb helyzetbe, hiszen olyan rendeletekre kell felkészülniük, aminek nemhogy pontosan a szövege, de még a tervezete sem ismert. Mindezt úgy, hogy március 1-jén, ahogyan önök mondták, véget ér a próbaüzem, és a vállalkozók immár komoly bírságokra számíthatnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Továbbra sem látunk mást, mint átgondolatlan, kapkodó törvényalkotást, utóbb aztán magyarázkodást és tűzoltást. Vegyék végre észre, hogy az emberek életében nincsen próbaüzem, mert ahol önök csupán a költségvetés számára a pénzt látják, ott komoly piaci verseny, munkahelyek ezrei és családok tízezrei vannak! Próbaüzem helyett pedig jobban tennék, ha inkább biztonságot, nyugalmat és kiszámíthatóságot biztosítanának.
Vécsey képviselő úr említette, hogy az egyik legfontosabb célja ennek a törvényjavaslatnak az, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot. Ez egy nagyon üdvözlendő jogpolitikai cél, szerintünk is ezt meg kellene hogy valósítsuk, azonban az önök vezénylő tábornoka ugyan a dakota közmondásokat szereti, én nem egy dakota közmondást, egy magyar közmondást tudnék ezzel kapcsolatosan említeni: önök most a fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket, hiszen arra való hivatkozással, hogy visszaszorítják a feketegazdaságot, gyakorlatilag kvázi megfojtják, szinte lehetetlen helyzetbe hozzák a vállalkozók, a fuvarozók széles tömegét.
Gőgös képviselő úr majd fog önöknek beszélni a mezőgazdaságban jelentkező problémákról is, de nekem több olyan visszajelzés is érkezett a vállalkozói szférából, amelyek mellett nem lehet elmenni. Példának okáért abban az esetben kifejezetten káros, sőt visszahúzó ereje van ennek a javaslatnak, amikor, mondjuk, egy adott fuvarozó valahonnan elszállít egy általa megvásárolt terméket, terményt vagy bármilyen produktumot, viszont ő nem szeretné azt megmondani az eladójának, hogy hová szállítja, hiszen akkor őt kikerülnék, és utána egyenesen szállítanának oda direktbe, közvetlenül. Magyarán mondva nagyon sok olyan élethelyzet van, amelyet ez a törvényjavaslat nemhogy nem rendez, hanem továbbra is csak azt látjuk, hogy kapkodás van a törvényjavaslattal kapcsolatosan. És az pedig, még egyszer mondom, hogy egy biankó felhatalmazást adunk csak a miniszter úrnak arra, hogy majd ő meghatározhatja, hogy mely cégek, mely tevékenységek mentesülhetnek az EKAER alól, azt kifejezetten károsnak tartjuk. Tudják, élünk azzal a gyanúperrel, hogy valószínűleg olyasmi fog történni, hogy olyan cégek, olyan vállalkozások vagy olyan területek kaphatnak majd mentességet, akik esetlegesen önökhöz, a Fideszhez közel állnak.
Úgyhogy összességében a Magyar Szocialista Párt nem fogja tudni támogatni ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

LanguagesZiarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi