SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Egy-két dologra szeretnék reagálni. Pócs képviselő úr most idézett egy cégtől, amely, ha jól értettem, a Top 50-ben van. Azért elmondhatta volna, megtisztelhetett volna azzal, hogy mi is tudjuk, hogy melyik cégről van szó. Kíváncsi lennék rá. Amit ön most itt elmondott, abból azt nem értem, hogy miért tárgyalunk most erről a törvényről. Hiszen ön azt mondta, hogy ez a cég is azt fejezte ki, hogy a jelenlegi rendszer nagyon jó. Hát, ha nagyon jó a jelenlegi rendszer, akkor miért is kellene megváltoztatni? Azért, mert ön idézett egy olyan cégtől, amelyik azt mondja, hogy ez a rendszer jó, egyébként meg, akiket Magyarországon érint ez a rendszer, túlnyomó többségükben, nagyon nagy többségükben úgy gondolják, hogy ez a rendszer nem jó, és nem azt a célt szolgálja, amit kell.
Egyébként ez az EKAER rendszer gyakorlatilag minden vállalkozást érinthet, a termelő, a gyártó, sőt még a szolgáltatói területen tevékenykedőket is. Azt is ki kellene tudni mondani, és egyébként Turi-Kovács Bélának köszönöm a felszólalását, ismét úgy érzem, hogy mindig, amikor valamilyen témához hozzászól, akkor tényleg megpróbálja kritikus szemmel is figyelni a dolgokat, és ki is mondja őszintén azt, ha bárminél úgy gondolja, hogy ezen változtatni kellene. Tehát szerintem egy teljes mértékben konstruktív és a valóságon alapuló felszólalás volt.
Egyetlenegy dologgal nem értek csak egyet az ön felszólalásában. Azt is lehet, ahogy mondta, rendeletekkel kormányozni. Igen, ismeri a politika a rendeleti kormányzást, csak hát ezt általában kisebbségben lévő kormányok szokták alkalmazni, nem kétharmad birtokában lévő kormány esetében alkalmazzák a rendeleti kormányzást. Hiszen semmi nem tiltja meg önöknek egyébként azt, hogy a kétharmad birtokában olyan törvényeket fogadjanak el, amilyeneket éppen akarnak. Tehát azokat a rendeleteket, amiket most önök két héten belül akarnak megalkotni, ugyanúgy törvényekbe is foglalhatnák elvileg, és akkor teljesen tiszta lenne, nagyobb lenne a jogi garancia.
Viszont itt jön az a kérdés, hogy mi lehetne a megoldás ebben a helyzetben. Hát semmi esetre sem az a megoldás ebben a helyzetben, hogy elfogadjunk egy olyan törvényt, amelyben biankó felhatalmazást adunk a miniszternek, majd két hét múlva, tehát elvileg két héten belül a vállalkozóknak erre készen kellene állniuk, azokra a rendeletekre, amikről még nem is tudjuk, hogy mi lesz bennük igazából, és két hét múlva ennek a rendszernek működnie kellene. Egyszer végre, azt mondom, hasonlóan Turi-Kovács Bélához, önöknek is reálisan kellene értékelni a helyzetet. Hiába van kétharmaduk, a kétharmad birtokában is nyugodtan kimondhatnák és kijelenthetnék, hogy valóban, ahogy Turi-Kovács Béla mondta, vagy Pócs János is mondta, megpróbáltak tenni az áfacsalások ellen, valóban elindultak egy úton, amivel mi egyetértünk, hogy el kell indulni ezen az úton, kitaláltak egy rendszert, kitaláltak egy törvényt, de ez a törvény sajnos jelen pillanatban, úgy néz ki, megbukott. Ez a rendszer megbukott, alkalmazhatatlan.
Akkor itt egyetlenegy dolog lenne, amit önök megtehetnének, azt mondanák, hogy most ezt a rendszert felfüggesztjük. Nem elvetjük, felfüggesztjük, nagyon gyorsan elkezdünk egy egyeztetést az érintettekkel, nagyon gyorsan elkezdünk egy egyeztetést a szakmai szervezetekkel, és nem miniszteri rendeletben, hanem amilyen gyorsan lehet, megpróbálunk benyújtani a tisztelt Ház elé, a Magyar Országgyűlés elé egy olyan törvényt, kidolgozva egy olyan rendszert, ami már véleményünk szerint működni fog. És addig, amíg ezt önök megteszik, önök odaszólnának, esetleg fölhívnák a figyelmét Vida Ildikónak, hogy jelen pillanatban is a NAV rendelkezésére állnak bizonyos eszközök. Tehát kicsit dolgozzanak, és tegyenek az ellen, hogy ne legyenek áfacsalások - hiszen tehetnének.
(11.10)
Tehát meglenne a lehetőségük arra, hogy a NAV tegyen jelen pillanatban is az áfacsalások ellen, mint ahogy elmondtam, ebben az EKAER rendszerben - és ahogy itt többen is elmondták - például az áfacsalásokra ez a rendszer jelen pillanatban nem jó, hiszen harmadik, negyedik, ötödik cégeknél ez már adott esetben nem jelenik meg.
Tehát én azt szeretném kérni önöktől, hogy gondolják át azt, hogy ezt a javaslatot most vonják vissza, az EKAER rendszert függesszék fel. Ezzel a rossz rendszerrel, ezzel az alkalmazhatatlan rendszerrel jelen pillanatban ne terheljék azokat, akiket érintene, és minél gyorsabban, akár a Jobbik Magyarországért Mozgalom is felajánlja azt a szakértői hátteret, amivel rendelkezik, hogyha önök, mondjuk, leterheltek a kormányzás időszakában és nem rendelkeznek megfelelő szakértőkkel, mi is felajánljuk azt a szakértői rendszert, amivel közösen dolgozzunk ki egy olyan rendszert, ami valóban megszüntetheti vagy legalábbis nagyon nagy mértékben megnehezítheti Magyarországon az áfacsalások kérdését. Üljenek le, tárgyaljanak a megfelelő szakmai szervezetekkel, az érintettekkel, és ne miniszteri rendeleteket, ne biankó miniszteri rendeletekre való felhatalmazást kérjenek a Háztól, hanem hozzanak ide egy olyan törvényt, amely törvény jó lesz, és amely egy olyan rendszert tartalmaz, amely rendszer valóban tehet ez ellen a gazdasági bűncselekmény ellen.
Mi ezt javasoljuk, ezt tudnánk is támogatni, mint mondtam, ezt a benyújtott törvényjavaslatot nem. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

LanguagesZiarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi