GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Jó pár éve próbálkozunk ezzel az áfa-csökken-tő csomaggal, hogy kerüljön a parlament elé a maga teljességében és komplex módján. Az pozitív, hogy ennek a csomagnak részelemeit minden évben a kormány próbálja bevezetni, de szerintem ilyen szempontból nem jó ez a módszer, mert teljesen világos, hogy ha nem egy levegővel csináljuk ezt meg vagy csináltuk meg, annak az a következménye, hogy az ebben a csalásrendszerben érdekelt, nyugodtan mondhatom, hogy maffia, mindig talál magának olyan árufajtát, ahova érdemes áthelyezni a tevékenységet. Ez világosan látszott, hogy amikor teljes körben ment, majdnem mindennek 27 százalékos áfája volt, kivétel a tejtermékek és a kenyér, ami 18 százalékos kulcsban volt, akkor azért szinte nem volt olyan terület, ahol ne lett volna nagy volumenű áfacsalás. Amikor elkezdte a kormány, akkor is jeleztük, hogy helyes lenne ezeket csökkenteni. Ebben ugyan voltak szimbolikus lépések, valljuk be, mert a fél kecske és a fél juh áfacsökkentése nyilván nem gazdasági kérdés volt, hanem inkább PR-ügy, de ne legyünk igazságtalanok.
Az első komoly lépés volt szerintem már az élő sertés is, hiszen azon a területen is komoly csalásokkal találkoztunk itt. Talán meg is növekedett a sertésállomány. A minisztérium úgy is kommentálta, hogy milyen zseniálisan működik a sertésprogram, pedig ennek semmi más oka nem volt, mint az, hogy aki addig feketén adta el a disznót, annak már nem érte meg. Ennyire egyszerű volt a képlet.
Aztán be is állt ez az állomány nagyjából a saját helyére, de valljuk be, hogy ez már magának a szakmának pozitív esemény volt. Egy kicsit árnyalta a képet, hogy viszont az inputanyagok áfája továbbra is 27 volt, tehát egy bizonyos termelői körrel sikerült nekünk nagyjából fél évvel megfizettetni az áfa-dol-got, de hozzáteszem, ennek egyértelműen látszott a pozitív hatása.
Következett utána a sertéshús áfája. Itt azért muszáj megállnom egy percre, mert rengeteg olyan híradást látunk nagyon hozzáértő tollnokoktól meg bloggerektől, hogy lenyelte a kereskedelem az áfacsökkentést, mert azt mondják, hogy megint ugyanannyiba kerül a karaj, mint ezelőtt egy évvel. Csak egy dolgot nem vesznek figyelembe, és nem ártana, ha belenéznének a statisztikai adatokba, hogy amikor az áfacsökkentés történt, akkor 280 forint volt az élő súlya a sertésnek. Magyarul, nagyon-nagyon nyomott, olyan ára volt, ami nem is szabadott hogy legyen, de nyilván az akkor kialakult húsárakról jött lefelé a 19 százalékos áfamérték.
És közben úgymond félig-meddig rendeződött a piac. Közben volt egy nagyon nagy megszaladás 450-re, de most is olyan 380-390 forint körül van az átvételi ára, de ebből az következik, hogy nyilván magasabb kell hogy legyen a végtermék ára, és ez nem az áfacsökkentés lenyúlása miatt van, hanem egyszerűen annyival a termelői árak följebb mentek. Ezért nagyon nagy hiba lenne, ha most valaki azt mondaná, hogy ne is csökkenjen tovább az áfa, mert nincs értelme. Igenis van értelme.
Csak jelzem, hogy a baromfinál hasonló problémával fogunk találkozni. Ha most január 1-jétől csökken az ár, ott is van egy nyomott ár, a madárinfluenza miatt elég nagyok a készletek, tehát nyilván egy olcsóbb árról jön le majd az áfa, de azt akkor is meg kell csinálni, hiszen a kiskeresetűeken ez nagyon-nagyon sokat segít.
(17.00)
Na, ezt a csomagot egészítettük ki, mi már a kezdet kezdetén egy komplex csomagban gondolkodtunk. Ami még a legfontosabb eleme, nyilván a zöldség-gyümölcs, a tejből az UHT, mert ott valaki - nem tudom, ki - állítólag elhitette a miniszterelnökkel, hogy az egy káros anyag (Derültség a Jobbik és az MSZP soraiban.); szó nincs erről, az éppen olyan tej, mint a többi, csak azért, hogy tovább elálljon, azért másfajta technológiával készül, de abban ugyanúgy tej van, tehát nem is értettük, amikor azt mondták, ráadásul a nepperek meg azt használják, mert abból fogy a legtöbb.
Tehát én azt gondolom, hogy nagyon komolyan kellene venni azt az ügyet, hogy legalább a tejnél legyen már megcsinálva ez a történet, és azért javasoljuk mi, hogy legyen tárgysorozatba véve a javaslatunk, mert akkor legalább elmagyarázhatjuk szakmailag azoknak, akik félrevezetik még akár a miniszterelnököt is, hogy orbitális baromság, amit mondanak, tehát ilyen nincsen. Na most, a másik, ami még fontos lenne, a zöldség-gyümölcs. A zöldség-gyümölcs, az egészségügyi ügy, a halak, az édesvízi halak meg egy szimbolikus ügy, tehát az nem pénz kérdése.
Mindig előkerül a „fedezet” szó is, hogy honnan. Ha azt hozta volna be a kormány, hogy például továbbviszi az áfacsökkentést akár a termőföld-értékesítés bevétele kárára - amit persze mi továbbra is elítélünk, és nagyon súlyos hibának tartunk -, akkor azt biztos, hogy nem vinnénk Alkotmánybíróságra, de egyébként a másik ügyet vittük, tehát majd kiderül, hogy kinek ad igazat ebben az Alkotmánybíróság.
Összefoglalva: kompletten kellene megcsinálni ezt a dolgot. Kibírná az ország, nagyon jót tennénk a kis keresetű emberekkel, ráadásul megszűnne az az óriási csalásvolumen, ami még mindig jellemzi ezt a piacot. Fontolják meg, vegyük tárgysorozatba, beszéljünk róla, és ha előbb nem, februárban szavazzunk róla! Köszönöm szépen a figyelmüket. (Közbeszólás az MSZP soraiban: Úgy van! - Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi