DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország Kormánya 2013. április 15-én stratégiai partneri megállapodást kötött a LEGO Manufacturing Kft.-vel. A dán játékgyártó cég 19. volt ebben a sorban. A kormány kommunikációja szerint ezeket a stratégiai megállapodásokat a magyar gazdaság versenyképességének javítása, a magyar beszállítók arányának javítása, a vállalat magyarországi hosszú távú jelenlétének biztosítása, új munkahelyek teremtése, a külföldi cégek nyeresége minél nagyobb arányú részének Magyarországon történő befektetése céljából kell, kellett megkötnie. Ezzel szemben az elmúlt négy évben súlyos kudarcok is jellemezték ezt a kormányzati szándékot, például a komáromi Nokia-gyár bezárása.
Most elterjedt a hír, hogy egy hónap időtartamra leáll a LEGO magyarországi gyára is. A dolgozók bérvisszavételről, beosztási visszasorolásokról kaptak információt. A LEGO Manufacturing Kft. körülbelül 1500 embernek biztosít munkalehetőséget. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egész területéről, sőt még Hajdú-Biharból is érkeznek ide dolgozók. Az a hír is elterjedt, hogy a Trenkwalder Kft. által kölcsönzött bérmunkaerő egy részének felmondanak, így igen nagy számú családot érintene egy esetleges létszámcsökkentés, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Északkelet-Magyarország hazánk munkanélküliség által leginkább sújtott megyéje. A Trenkwalder által a LEGO-nál foglalkoztatott bérmunkaerő különösen bizonytalan helyzetben van. Sokan már évek óta ugyanazon a munkahelyen dolgoznak, végleges munkaszerződésük azonban nincs. Időközönként meghosszabbítják a munkaszerződésüket, esetleg új, határozott időre szóló munkaszerződést kötnek velük, ezáltal bizonytalan a helyzetük. Ők a LEGO állandó dolgozói számára biztosított többletjuttatásokat sem kapják meg. Ezek az emberek nem tudnak hitelt felvenni, nem tudnak hosszabb távra, de még középtávra sem tervezni. A kormány által megkötött stratégiai megállapodások semmilyen jogi kötelezettséget nem írnak elő.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem, mit kíván tenni a kormány a stratégiai megállapodást kötő nagyvállalatoknál dolgozók munkahelyének megvédése érdekében. Várom megtisztelő érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi