BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szem előtt tartva, az Országgyűlés a tavalyi évhez hasonlóan a tavaszi ülésszakon tárgyalta meg és fogadta el a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló törvényt. Ennek köszönhetően az érintettek időben felkészülhetnek, előre láthatják a következő évi mozgásterüket.
Az önök előtt lévő törvényjavaslat megőrzi a már elfogadott költségvetés jegyeit, a meghozott szakpolitikai intézkedésekben nem történik változás. A jelen módosítás az elfogadás óta felmerült jogszabályi változásokat kezeli.
Felhívom a figyelmüket arra, hogy az önök előtt lévő módosítási javaslatok nem járnak számszaki változásokkal, így nem befolyásolják a 2017. évi költségvetési törvényben szereplő pénzforgalmi, valamint az európai uniós módszertan szerinti hiányt, és nem érintik az államadósság várható csökkenését sem.
Tisztelt Ház! Kérem, engedjék meg, hogy ismertessem a törvénymódosítási javaslat egyes pontjait.
Az adótörvények júniusi módosítása kapcsán megváltozott a személyi jövedelemadóról szóló törvényben a cafetéria szabályozása. Tekintettel arra, hogy a költségvetési törvényben is szerepel hivatkozás a cafetériaszabályokra vonatkozóan, a jogszabályi összhang megteremtése érdekében szükséges a költségvetési törvényben lévő hivatkozás pontosítása.
Az Országgyűlés előtt van a közbeszerzési törvény módosítása, amelyben a közbeszerzési eljárás hatékonyságát növelő intézkedés mellett a kormány a közbeszerzési kötelezettség értékhatárának megemelésére tesz javaslatot. Mivel az értékhatárokat a mindenkori költségvetési törvény tartalmazza, a közbeszerzési törvény változásával a költségvetési törvény módosítása is szükségessé válik.
A 2017. évi költségvetési törvény a fejezeteknek az egyes költségvetési szerveik tekintetében befizetési kötelezettség elmaradása esetére fejezeti tartalékképzést és befizetést ír elő december 20-ai határidőre. Ahhoz, hogy az egyes költségvetési fejezeteknek, intézményeknek kellő idő álljon rendelkezésre e kötelezettségük teljesítésére, indokolt a határidőt néhány nappal későbbre, december 28-ára módosítani.
Végezetül az év folyamán történt jogszabályváltozás értelmében 2017. január 1-jétől a korábban Klebelsberg Intézményfenntartó Központ néven működő intézmény Klebelsberg Központra változik, amelynek az átvezetését is tartalmazza a törvénymódosítási javaslat.
Tisztelt Országgyűlés! Láthatják, hogy a jövő évi költségvetési törvény módosítása valóban jogtechnikai és jogszabály-alkalmazási pontosítások miatt szükséges.
(10.40)
Hangsúlyozni szeretném, hogy a főbb makrogazdasági mutatók változatlanok maradnak, a kormány 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol, így az említettek szerint az államadósság tovább csökkenhet. A kormány társadalompolitikai célkitűzése a jövőre nézve továbbra is az, hogy az adósságcsökkentés és az otthonteremtés költségvetése stabilitást és biztonságot nyújtson a magyar családoknak, valamint biztosítsa a fejlődés lehetőségét a hazai vállalkozásoknak.
A fentiekre tekintettel kérem önöket a törvényjavaslat későbbi elfogadására. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi