DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Új keletűen a köznyelv azokat a pénzeket nevezi az egészségügy védelmi pénzének, amelyeket a betegek adnak vagy éppen az orvosok fogadnak el a jobb ellátás reményében. Ez a védelmi pénz az egészségügy mindennapi korrupciója, közismert nevén a hálapénz.
Mára talán már közismert, hiszen a hálapénzzel kapcsolatos kutatásokból ez kiderült, hogy rég nem hálából, hanem kiszolgáltatottságból adják a betegek, illetve fogadják el reményeink szerint egyre kevesebben az orvosok azt. Az ilyen védelmi pénznek, azaz a hálapénznek komoly elutasítottsága van, az orvosok, betegek egyaránt 90 százaléka teljesen elutasító a jelenséggel kapcsolatban, sőt, ez is a kimutatásban szerepel, mindkét fél részére többségében megalázó is. A cél tehát nem lehet más a hálapénz vonatkozásában, mint teljesen felszámolni azt, és erről bizony beszélni kell, hogy hogyan, illetve mikor. Különösen azért is fontos lehetne felszámolni a hálapénzt, hiszen ez már nem a segítségért nyújtott hála, hanem a jelenlegi működése szerint a velünk együtt élő szocializmusnak az egyik maradványa.
A kormánnyal ellentétben a Jobbik nem azt akarja, hogy a hálapénz sok évet, esetleg évtizedet várva kikopjon a rendszerből, a Jobbik rövid időn belül megszüntetni kívánja azt. Persze kevesen veszik a bátorságot, hogy beszéljenek a hálapénzről, és kimondják, hogy cselekedni kell, pedig ha utánanézünk, orvosok és betegek egyaránt elutasítják, többségükben megalázónak tartják. Akkor miért ne mondhatnánk ki, hogy meg kell szüntetni? A megszüntetés pedig nem lóghat a levegőben. Így a megszüntetéshez az első lépés, több feltétel megvalósulása mellett, például egy sokkal komolyabb béremelés, a kórházi adósságok teljes megszüntetése vagy az orvosi hűbérviszonyok teljes felszámolása, tehát egy pluszlépés, egy valós és egy pontos, véges határidő megszabása lenne.
Mindezekre tekintettel kérdezem az államtitkár urat, tervezi-e a kormány a hálapénz megszüntetését. Mikorra lehet az egészségügyben szedett védelmi pénzeket végleg megszüntetni? (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi