IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Lázár János miniszter úr az egyik legutóbbi kormányinfón arról beszélt, hogy 2018-tól az új Nemzeti alaptantervben már előírhatják a kötelező gimnáziumi felvételit. Ezzel gyakorlatilag csökkentenék a gimnáziumi férőhelyek számát. Amit korábban a tiltakozások miatt nem mertek közvetlenül meglépni, azt most ilyen módszerrel vihetik keresztül, ha Lázár János álláspontja győz a kormányon belül.
Ma tíz középiskolásból négy gimnazista - úgy látszik, ezt soknak gondolják. (Dr. Rétvári Bence: Most is van felvételi! Rossz a kérdés.) Az LMP szerint azonban ez súlyos hiba lenne, amely a társadalmi felemelkedés lehetőségét még mélyebbre, még szűkebbre venné az oktatási rendszerünkben. Nem akarjuk, hogy a szakképzés lebutítása után a gimnáziumoknak is nekiessenek, és elvegyék a diákok tízezrei elől a magas szintű általános műveltség megszerzésének a lehetőségét, korlátozva későbbi továbbtanulásukat. Vajon miért akarják ezt?
Mi nem értjük, miért van szükség minderre. A gimnáziummal mint rendszerrel nincsen probléma. Bár Lázár János azt mondta, hogy nem jó az, ha a gimnázium munkanélkülieket termel, de ez nem így van. Ha megnézzük a munkanélküliségi statisztákat, akkor látjuk azt, hogy a felsőfokú végzettségűek után a gimnáziumot végzetteknek a rátája a második legalacsonyabb. A gimnazisták döntő része továbbtanul, de aki valamiért mégsem, az is el tud helyezkedni, legalábbis az adatok szerint.
Tisztelt Ház! A gimnáziumi felvételi bevezetése tovább rombolná a magyar középfokú oktatás színvonalát. Az LMP határozottan tiltakozik egy ilyen intézkedés ellen. Lázár János álláspontját ismerjük az ügyben. De vajon mi a kormány álláspontja, meglépik-e a gimnáziumi felvételik újbóli bevezetését, kor-látozzák-e a gimnáziumokba való bekerülést, visszaszorítják-e a gimnazisták számát? Várom válaszát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi