IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az LMP kezdettől fogva következetesen képviseli azt az álláspontját, hogy súlyos hiba az iskolarendszer államosítása. Nem működött hatékonyan a 2010 előtti rendszer sem, akkor minden felelősséget a településekre hárítottak, megfelelő források és segítség biztosítása nélkül. De erre hibás válasz volt a KLIK létrehozása, a teljes központosítás. A ló egyik oldaláról átestek a másikra, az egyik szélsőségből áttolták a biciklit a másik szélsőségbe.
Az LMP szerint, amelyik település kéri és képes rá, annak vissza kell adni az iskolákat, természetesen a források biztosításával, aki pedig valamiért nem akarja vagy nem képes a fenntartásra, ott kell belépnie az államnak valamilyen formában. Önök a pedagógustüntetések hatására megígérték, hogy lazítanak valamit a rendszeren, megszüntetik a KLIK-et. Kiderült, hogy nem mondtak igazat, és tovább tolják a biciklit a zsákutcába, a településektől még a működtetés jogát is elveszik. A működtetés átvétele természetesen pénzbe kerül. Az önkormányzati szövetségek számítása szerint mintegy 100 milliárd forintos költségről van szó. Palkovics László ezzel szemben mindössze 55 milliárd forintot ismer el.
A pénzt önkormányzati megszorításokkal teremtik elő szemlátomást, egyrészt elvesznek a települések támogatásából, másrészt büntetőadót vetnek ki rájuk, amit cinikusan szolidaritási hozzájárulásnak csúfolnak. Kiderültek a részletek is, hogy kit mennyire büntetnek meg. Budaörs például egymaga 2,3 milliárd forintot fizetne, így a teljes büntetés 10 százalékát egyetlenegy településtől szednék be. De Százhalombattára is majdnem 1 milliárdos büntetést vetnek ki; Veresegyház vagy Paks is saját költségvetésének jelentős részét veszíti el a sarc miatt.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ha totális államosítást hajtanak végre, miért nem adja ehhez az állam teljes mértékben a forrásokat? Nem elég, hogy elveszik a településektől az iskolákat, még igazságtalanul meg is büntetik őket? (Közbeszólás az MSZP soraiból: Igaza van. - Szórványos taps a Jobbik és az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi