DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Röviden összefoglalva: a törvény céljával egyetértünk. Azzal, hogy minél inkább sarkalljuk a fiatalokat a sportra, illetve minél inkább közelebb hozzuk a fiatalokat a honvédelem ügyéhez, itt az Országgyűlésben mindannyian egyetértünk. Nyilvánvaló, hogy ehhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell a sport területén. Mind infrastrukturális, mind pedig a családok anyagi helyzetéből adódóan még bőven van tennivalója a kormánynak, a honvédelem területén pedig az elsődleges módja, hogy a fiatalokat közelebb hozzuk ehhez az ügyhöz, az, hogy perspektívát kínálunk számukra a Magyar Honvédségben, hogy tudjanak tanulni, szerződéses katonaként vagy hivatásosként tudjanak részt venni a honvédség munkájában.
Éppen ezért azt gondoljuk, hogy most nem egy hatalmas rendszert kell újonnan kiépíteni, hanem mivel jelenleg is nagyon sok sportegyesülettel - és a jövőben nyilván akár bővíthető lenne ez a kör - van szerződése a Honvédelmi Minisztériumnak szerződése, van erre kialakult rendszer, azt gondoljuk, hogy inkább azt lenne szükséges támogatni. Az előterjesztő szándéka szerint ez a törvényjavaslat összefügg a területi tartalékos rendszer kialakításának az elképzelésével, amiről szintén azt gondolom, hogy egy ilyen rendszer, egy ilyenformán képzett önkéntes tartalékos állomány semmiképpen nem pótolhatja a Magyar Honvédség professzionális állományát. Tehát a jelenlegi környezetben, abban az állapotban, amiben a Magyar Honvédség van, az elsődleges út az állománynak, a jelenlegi professzionális állománynak a mielőbbi feltöltése, ösztönzők beépítése a rendszerbe, haditechnikai modernizáció.
S itt szeretném még megemlíteni azokat a közalkalmazotti státuszú honvédelmi dolgozókat - 6500-an vannak -, akik eddig összesen bruttó 16 ezer forintos emelést kaptak az elmúlt években. Nyilván az ő jövedelmi helyzetüket is rendezni kell, elismerve azt, hogy a hivatásos állomány számára adott illetményfejlesztés egyébként egy pozitív előrelépés. Tehát pontosan azért, mert az alapvető célokkal egyetértünk, viszont nagyon sok aggályt tudunk megfogalmazni a törvény többi részével szemben, ezért a holnapi napon tartózkodni fogunk a szavazáskor. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
(19.30)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi