LEPSÉNYI ISTVÁN

Full text search

LEPSÉNYI ISTVÁN
LEPSÉNYI ISTVÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Nézzük akkor a tényeket, mi történt ebben az évben, az új akkreditálás rendszerének bevezetését követően. Azt ígértük, hogy egy gyorsabb, átláthatóbb és vállalkozásbarát akkreditációs rendszer fog működni. Ebben az évben a jogszabályban meghatározott 170 nappal szemben 119 napra csökkent az átfutási ideje egy akkreditációs folyamatnak. A felügyeleti eljárásnál a korábbi 90 nappal szemben 75 nap az eljárási idő. Ez tehát jól mutatja, hogy gyorsult a folyamat, vállalkozásbarát lett a rendszer.
Ha a másik részét nézzük, a költségeket, a befizetendő költségek 18 százalékkal csökkentek a korábbi jogszabályhoz képest, és ha azt is figyelembe veszem, hogy nem négy év alatt, hanem öt év alatt lehet lefolytatni a három kötelező hatósági ellenőrzést, akkor átlagosan 25 százalékkal csökkentek a költségek. Ezek tehát a tények.
Azt is elmondhatjuk, hogy szó volt itt különböző darabszámokról. 2015. december 31-én 577 akkreditált szervezetet tartottak nyilván. Jelenleg 691 akkreditált szervezet rendelkezik hazai akkreditált státusszal. És az, hogy hazai akkreditált státusszal rendelkezik, az már garantálja október 6-ától azt, hogy az európai akkreditálási együttműködés kölcsönös elismerési megállapodás aláírását megszereztük, tehát nem múlt időben vagy jövő időben beszélünk, ez már rendelkezésre áll, így biztosítottá vált a magyar akkreditálási iratok nemzetközi elismertsége.
Ezen túlmenően 2016. november 11-étől a nemzetközi laboratóriumi akkreditációs együttműködés kölcsönös elismerési megegyezésének is teljes jogú tagjává vált az akkreditációs hatóság, így a vizsgálólaborok, a kalibrálólaborok és az orvosdiagnosztikai laborok akkreditálási területén is világszerte elismert és elfogadott dokumentum kiállítására jogosult.
Folytatódik ez a munka. A jövőbe mutató intézkedésként 2016. november 6-án alapító tagként részt vett a hatóság az akkreditációs fórumon, ezzel újabb lehetőséget nyitott az arab piachoz való jutáshoz. Tehát a jelen törvénymódosítási javaslat az európai akkreditációs szervezet és az Európai Bizottság által javasolt módosításokat tartalmazza. Ahhoz, hogy a nemzeti akkreditálás rendszerének nemzetközi elismertségét, eredményeit továbbra is biztosítsuk, fontos, hogy teljesítsük a nemzetközi szervezetek elvárását, ezért kérem, hogy a holnapi végszavazáson támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi