DR. SIMON MIKLÓS

Full text search

DR. SIMON MIKLÓS
DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A belügyminiszter úr által benyújtott törvényjavaslat két törvényt módosítana. A rendőrségről szóló törvény kapcsán a rendőrségi adatkezelés és az adatfeldolgozás általános szabályai egészülnének ki új rendelkezésekkel. Az állam működése, illetve a lakosság ellátása szempontjából kiemelten fontos létesítményekkel kapcsolatos szabályozáson módosítana a jelenlegi javaslat. A szabályozásba fontos garanciális szabályok is beépítésre kerülnek.
A rendőrségről szóló törvény másik módosítása, hogy a rendőrség a harmadik országbeli személyek ujjlenyomatát a terrorizmus elleni fellépés érdekében a határrendészeti nyilvántartás részeként kezelhesse, és azt átadhassa. Ezek mellett a törvényjavaslat legfontosabb szabályozási területe az úgynevezett prepaid SIM-kártyák ügye. Ez év októberében derült ki az az eset, hogy egy hajléktalan nevére szervezett bűnözők 200 ezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak. A kártyák egy része a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terrorista sejt tagjaihoz kerültek. Ezt követően a Belügyminisztérium ígéretet tett, hogy átnézi a szükséges módosításokat, így a jelenlegi javaslat az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításával rendezné a prepaid SIM-kártyákra vonatkozó szabályozást és az azokra vonatkozó adatkezelést.
Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire tekintettel szükséges a hatályos szabályok kiigazítása, szigorítása. Az általános vita során az összes parlamenti párt jelezte, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén a parlamenti pártok kaptak egy beszámolót a jelenlegi helyzetről, és már ott is született egy megállapodás a jelenlegi szabályozás szigorításáról. A Belügyminisztérium ötpárti egyeztetést is összehívott, amelyen egyetértés mutatkozott a szigorítás részleteiről. A bizottsági módosítóba bekerültek az ötpárti egyeztetésen elfogadott javaslatok, mert a szigorítással a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is egyetértettek.
A módosítás így rögzíti, hogy ezeket az előfizetéseket nem lehet továbbértékesíteni, és az előfizetői szolgáltatás igénybevételét lehetővé tévő SIM-kártyát harmadik személynek abban az esetben lehet átadni, ha az azonosításhoz szükséges adatokról a SIM-kártya átadását megelőzően a szolgáltatót tájékoztatta az előfizető. A szolgáltató köteles lesz az előfizető megfelelő adatait ellenőrizni és rögzíteni, évente pedig felülvizsgálni. Sikeres adatellenőrzés hiányában az előfizetői szerződés nem lesz megköthető a jövőben.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció támogatja a törvényjavaslatot, hogy ezek a szükséges változások életbe léphessenek, mert ezekkel a módosításokkal az ilyen jellegű visszaélések kezelhetőek lesznek, a biztonsági kockázatok pedig csökkenthetők. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi