POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat általános vitáján és a bizottsági tárgyalások során elhangzottak alapján egyértelműnek látszik, hogy a rendőrségről szóló törvény és az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítását a többség szükségesnek és indokoltnak tartja.
A rendőrségről szóló törvény módosításának célja, hogy az állam működése, illetve a lakosság ellátása szempontjából kiemelten fontos létesítmények biztonságos üzemeltetésével közvetlenül összefüggő műszaki adatok, valamint a létesítmény működéséhez kapcsolódó, a létesítmény- és személyvédelemre vonatkozó adatok megismerése iránti igényt nemzetbiztonsági érdekből, illetve a bűncselekmények megelőzése érdekében el kell utasítani, ha az adat megismerése Magyarország nemzetbiztonsági vagy bűncselekmények megelőzéséhez fűződő érdekeit veszélyezteti.
A rendőrségről szóló törvény módosításának további célja, hogy a rendőrség a harmadik országbeli személyek ujjlenyomatát a terrorizmus elleni fellépés érdekében a határrendészeti nyilvántartás részeként kezelhesse és átadhassa.
(18.10)
Az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításának célja, hogy Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire, különösen a terrorizmus elleni fellépésre tekintettel szükséges az előre fizetett díjú, előfizetői mobil rádiótelefon-szolgáltatásokkal, azaz a feltöltőkártyás mobil rádiótelefon-szolgáltatásokkal való visszaélések megelőzése, kiküszöbölése.
A Honvédelmi és rendészeti bizottság a részletes vitát lezáró módosító javaslatában egyes képviselői módosító javaslatok hasonló tartalommal szereplő módosításainak kisebb jogtechnikai pontosításait összefoglalta. Ezekkel a kormány a bizottsági részletes vitát lezáró módosító javaslatban megfogalmazott formában egyetértett.
A támogatott javaslatok alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke rendeletben megállapítja az előre fizetett díjú, előfizetői mobil rádiótelefon-szolgáltatásra irányuló előfizetői szerződések számát. A mobilszolgáltató köteles leellenőrizni annak a harmadik személynek az adatait, akinek az előfizető átadja a feltöltőkártyáját. A szolgáltató ellenőrzési kötelezettsége a szerződés megkötése napjától évente fennáll az előfizető személyazonosságának megállapítása érdekében. A szolgáltató, ha valami rendellenes körülményt tapasztal az ügyfél-azonosító adatok valódiságával vagy az előfizetéssel kapcsolatban, akkor a rendvédelmi szerveknek jelzést küld. Továbbá az előfizető személyazonossága igazolása online regisztrációval is lehetővé válik.
Meghatározásra kerültek az előfizetői szerződés azonnali hatállyal történő felmondásának okai is. Változott a szabályozás a tekintetben, hogy ha az előfizető a SIM-kártya átadását megelőzően nem tájékoztatja annak a harmadik személynek az adatairól a szolgáltatót, akinek átadta a SIM-kártyáját, akkor a szolgáltató ötnapos határidővel felmondja az előfizetői szerződést.
Kiegészítésre került a törvényjavaslat azzal az átmeneti rendelkezéssel, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletben meghatározott számot meghaladó feltöltőkártyával rendelkező előfizető 2017. június 30-ig köteles nyilatkozni arról, hogy a meghatározott számot meghaladó szerződései közül mely szerződéseket kívánja fenntartani. Az előfizető többi szerződése 2017. július 1-jétől megszűnik. Továbbá felhatalmazó rendelkezésekkel kerül kiegészítésre a törvényjavaslat, amelyek alapján a kormány megállapíthatja azt a szervet, amely felé a szolgáltató jelzést küld, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke rendeletben szabályozza a feltöltőkártyás szerződések számát a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításért felelős miniszter véleményének kikérésével.
Látható, hogy a kormány által támogatott javaslatok a feltöltőkártyás telefonokkal kapcsolatos előírások szigorítását tartalmazzák a szabályozás céljának elérése érdekében.
Meglátásom szerint mind a rendőrségről szóló, mind az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása hozzájárul hazánk biztonságának növeléséhez, a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságához.
Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy a benyújtott javaslatokat az elhangzottak szerint támogassák. Köszönöm a szót, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi