MAGYAR LEVENTE

Full text search

MAGYAR LEVENTE
MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm az összes észrevételt. Érdemben Demeter képviselő asszony meglátásaira reflektálnék röviden, mert ezek voltak kritikai hangvételűek. Igyekszem legjobb tudásom szerint kielégítő válaszokat adni a felmerült kérdésekre.
Először is, ami a külszolgálati életpályamodell bevezetését illeti, ahogyan ezt a korábbi vitában is jeleztük, ez szándékunkban áll. Erre most különböző okok miatt nem láttuk még elérkezettnek az időt, de dolgozunk azon, hogy a következő években megszülessen egy ilyen szabályozás valamilyen formában. Azt gondolom, hogy miután ez egy több évtizedes restancia, hogy nem voltak elrendezve ezek a kérdések, a külképviseletek működése és a külszolgálaton lévő diplomaták munkakörülményei vonatkozásában volt egy sor szabályozatlan aspektus, mindenképpen üdvözlendő és egy jelentős előrelépés az, hogy egyáltalán idáig el tudtunk jutni. Még egyszer mondom: évtizedek után - hadd ne minősítsem ezeket a körülményeket, amelyek korábban fennálltak - végre-valahára volt erő és szándék arra, hogy hozzányúljunk ehhez az egyébként rendkívül komplex szabályozási rendszerhez. Az, hogy 2016-ban elfogadásra került a törvény, egy mérföldköve ennek a munkának, de természetesen további lépések is következnek ebből az első intézkedésből. Az a kérésem a képviselő asszonyhoz, hogy jóindulattal szemlélje ezt a kísérletet, hogy egy olyan rendszert vezessünk be, amely mind a külképviseleten dolgozók munkakörülményei, mind pedig a költséghatékonyság szempontjából törekszik a maximumra.
Tisztelt Képviselő Asszony! Elképzelhetőnek tartom, hogy a közeli jövőben is lesznek még olyan aspektusai ennek a - még egyszer mondom - rendkívül komplex problematikának, amelyet törvényi szinten kell szabályozni. Igyekszünk folyamatosan finomhangolni a rendszert. Ez nem egy olyan kérdés, mivel egy dinamikus rendszerről van szó, amit egyszer el lehet rendezni, és onnantól kezdve nem kell hozzányúlni.
Ráadásul van egy nagyon praktikus megfontolás is a mögött, hogy most 2016 végén kezdeményezzük ezt a technikai jellegű módosítást. Ez pedig nevezetesen az, tisztelt képviselő asszony, hogy a módosított törvénybe kerülnek be azok a 2017. évre vonatkozó devizailletmény-, lakhatási, vegyes, valamint óvodáztatási és iskoláztatási költségtérítési alapok, amelyeknek az elfogadására korábban nem volt lehetőség, ugyanis az eredeti törvény a 2017-es költségvetési törvény elfogadása után került megtárgyalásra és elfogadásra.
Ezzel a restanciával mindenképpen foglalkozni kellett, és annak érdekében, hogy az a politikai célunk teljesüljön, és azt gondolom, ez egy legitim stratégiai törekvés, hogy a V4 átlagához közelítsük, sajnos alulról, a diplomatáink fizetését, az szükségessé tette ezt a technikai jellegű módosítást. Ha minden mástól el is vonatkoztatunk, ezt muszáj volt meglépnünk, egyszerűen azért, mert a költségvetési törvényt rendkívül hamar - mondhatom így - fogadta el az Országgyűlés ’16-ban, és természetesen egy sor szabályozás ez után került csak rögzítésre. Tehát az a kérésem, hogy erre a szempontra legyenek tekintettel, hogy a juttatások rendezése és - még egyszer - a V4-átlaghoz közelítése, mert sajnos a V4 átlagos bérszintje vonatkozásában alulról lógunk ki a sorból, egy olyan cél, ami, azt gondolom, támogatható az MSZP részéről is.
Tisztelt Képviselő Asszony! Felvetette a diszkrimináció kérdését. Szeretném leszögezni, hogy ez a törvényjavaslat, illetve a módosító javaslat semmifajta diszkriminációt nem vezet be senkivel szemben, sem családi állapotot nézve, sem más tekintetben. Természetesen a házastársakra vonatkozó könnyítés, mert végső soron erről van szó, akkor vonatkozik az illetőre, ha olyan helyzetben van, hogy ez a családi állapota szempontjából egy releváns intézkedés. Egyébként pedig nem jár semmivel rosszabbul az, aki nem családos, vagy nincs házastársa, illetve nem él bejegyzett élettársi kapcsolatban.
Sajnálom, hogy az MSZP nem tudja támogatni ezt a módosítást. Ezzel együtt tudunk élni, nekünk kárt nem okoz, viszont azt gondolom, nem egy szerencsés gesztus annak a sok száz munkatársnak a szemében, akik igyekeznek helytállni a világ legkülönbözőbb pontjain. Még egyszer: ez a törvénymódosítás az ő életkörülményeiket, az ő munkakörülményeiket és a nemzeti érdekek mentén történő mindennapi munkájukat hivatott megkönnyíteni.
Köszönöm minden olyan pártnak a támogatást, amelyek látják a jó szándékot e mögött az alapvetően nem politikai, hanem sokkal inkább technikai jellegű törvénymódosító-javaslat mögött. Számítok a jövőben is hasonló támogatásukra, mert minden bizonnyal lesznek még e téren fontos megvitatandó kérdések a tisztelt Ház asztalán.
Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi