HOLLIK ISTVÁN,

Full text search

HOLLIK ISTVÁN,
HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy önmagában is helyes az, ha a kormány időről időre, évről évre áttekinti, hogy mely ingatlanok tartoznak a tulajdonába, és megvizsgálja azt, hogy ebben a portfólióban melyek azok az elemek, amelyek mindenképpen szükségesek a hatékony állami feladatellátáshoz, és melyek azok, amelyek nem tartoznak ebbe bele.
Önmagában azt láthatjuk, ahogy az előttünk lévő törvényjavaslat is mutatja, hogy az állam ezt a vizsgálatot időről időre elvégzi, és ezért van ez a törvényjavaslat most is előttünk. Azt gondolom, hogy önmagában ez a tevékenység is helyes, de ha megnézik a törvényjavaslat mellékletét, ebben 35 ingatlan szerepel, és ebből 8 érinti szülővárosomat, Nagymarost. Engedjék meg, hogy alulnézetből beszéljek egy kicsit arról, hogy egy-egy helyi közösség, egy önkormányzat számára milyen fontos is egy ilyen döntés.
Nagymaros esetében elmondhatjuk, hogy húsz éve vágyik már arra a Dunakanyar, és annak is a szívében elhelyezkedő Nagymaros, hogy vonzó turisztikai desztináció tudjon lenni, ehhez viszont elengedhetetlen az, hogy turisztikai fejlesztéseket tudjon végrehajtani. Ebben az elmúlt húsz évben sajnos a Dunakanyar nem volt sikeres, hiszen tulajdonképpen Demszky Gábor budapesti lobbijának köszönhetően Budapest és Pest megye egy közös régióba került, így oda uniós fejlesztési források nem tudtak érkezni - Pest megyébe sem, így a Dunakanyarba sem -, így tulajdonképpen érzékelhető fejlesztéseket az önkormányzat, illetve a befektetők az önkormányzatokkal együttműködve nem tudtak végrehajtani.
Ebben a tekintetben, hála istennek, húsz év után változás állt be, hiszen Budapest és Pest megye két külön régióvá vált, sőt ami ennél sokkal fontosabb, a kormány döntött arról is, hogy 80 milliárd forintos összegben egy kompenzációs fejlesztési keretet határoz meg Pest megye számára, amelyből az elmúlt húsz év elmaradt fejlesztéseit legalább részben el tudja indítani.
Nagymaros esetében ennek a gátja éppen az állami tulajdon volt. Nagymaros terve ugyanis már régóta az - Visegrádon, ami Nagymarossal szemben helyezkedik el, van szállodai kapacitás -, hogy Nagy-marosra is kerüljön szálloda. Vannak is erre vonatkozó beruházói érdeklődések, azonban Nagymaros önkormányzatának a legnagyobb problémája, hogy a település szélén található sportkomplexumot nem tudja máshova telepíteni, márpedig szállodát csak arra a helyre lehetne építeni, hiszen minden valószínűség szerint termálvíz csak ott található, és a befektetőket pedig ez érdekli.
Nagymaros régi terve már, hogy ezt a sportkomplexumot éppen ezért a város másik felébe telepítse át, amely tulajdonképpen hasznosulatlanul feküdt az elmúlt húsz évben. Még Bős-Nagymaros terve okán az a terület hasznosításra várt, amikor a bős-nagymarosi erőmű terve lekerült a napirendről, így tulajdonképpen az a terület húsz éve már parlagon hevert.
Éppen ezért a nagymarosiak számára egy nagyon fontos döntés az, hogy most a magyar kormány és a Fejlesztési Minisztérium úgy döntött, hogy azokat a közparkokat, amelyek ott helyezkednek el - ezek alapvetően ezen a területen helyezkednek el -, átadja Nagymaros önkormányzatának. Ez tulajdonképpen a fejlesztéshez szükséges dominó első eleme, hiszen akkor át lehet helyezni a sportkomplexumot ide, annak a helyén pedig szállodai beruházás indulhat. Bár maga ez a törvényjavaslat egy külső szemlélődő számára egy kevésbé fontos törvényjavaslatnak tűnhet, ez Nagymaros számára egy kifejezetten fontos stratégiai ügy.
Egyrészt, mondom, az ingatlan tulajdonjogának átadása is nagyon fontos, ezért a KDNP azt támogatni tudja - én magam személyes érintettség okán kifejezetten -, de azt is támogatandónak tartom, ami talán elsőre egy apró részletnek tűnhet, de úgy gondolom, hogy egyszerűbbé teszi a helyzetet, hogy az ingatlanok tulajdonjoga a törvény erejénél fogva külön szerződés nélkül kerül az önkormányzatok tulajdonába a törvény hatálybalépésének napján, amely egyébként az elfogadást követő harmadik nap. Tehát ez tulajdonképpen egyszerűvé teszi a tulajdonba jutást az önkormányzatok számára, felgyorsítja ezt a folyamatot, amely, még egyszer szeretném mondani, Nagymaros település számára kifejezetten fontos.
Úgyhogy a Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a javaslatot és azt támogathatónak tartjuk. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi