DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A T/12743. számú törvényjavaslat rendelkezései a bányászatról, az atomenergiáról, a távhőszolgáltatásról, a földgáz biztonsági készletezéséről, a villamos energiáról, a földgázellátásról, valamint a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló törvények kisebb terjedelmű, valamint több esetben pontosító jellegű módosítására irányulnak. Ezen felül a javaslat egy-egy kisebb jogtechnikai korrekciót tartalmaz az állami vagyonról szóló és a jövedéki adóról szóló törvények módosítása tárgyában. Mivel a felsorolt törvények mindegyike az energetika tárgykörébe tartozik, indokolt volt azokat egy törvényjavaslatban benyújtani. A módosítások szükségességének célját az elmúlt időszak jogalkalmazási tapasztalatai, valamint pontosító, egyértelműsítő és jogharmonizációs okok indokolják az ágazati és egyéb jogszabályokkal való összhang megteremtése érdekében.
A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosítása révén biztosítottá válik a szén-dioxid geológiai tárolásáról szóló európai uniós irányelvnek való megfelelés, amelynek átültetésével kapcsolatban a bizottság pilot eljárást indított. Az ellenőrizhetőség megteremtése és ezzel a visszaélések visszaszorítása céljából bejelentésköteles lesz a jövőben a hőszivattyú-kezelő létesítése 0 és 20 méter közötti mélységben. Erre az adta az okot, hogy a hatósági ellenőrzések tapasztalatai alapján vannak visszaélésre mutató jelek is.
Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény módosítási javaslata egyrészt pontosítja az atomenergiáról szóló törvény azon rendelkezéseit, amelyek az atomenergia-felügyeleti szerv hatáskörébe tartozó építésügyi és sugárvédelmi hatósági eljárásokat érintik, elősegítve ezzel a hatékonyabb feladatellátást. A módosítás összhangot teremt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásaiban és az Euro-atom sugárvédelemre vonatkozó irányelvében előírtak tekintetében is, biztosítva ezáltal a törvény Európai Unió jogának való megfelelését.
A távhőszolgáltatásról szóló törvény módosítása egyértelműsíti a távhőtermelő és a távhőszolgáltató között előírt hosszú távú szerződéskötési kötelezettség tartalmát, amely szerint az ellátásbiztonság garantálása érdekében a felek között az éves szerződéskötés lejártát követően legalább további két évre szerződéskötési kötelezettség kell hogy fennálljon.
A földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény módosításainak meghatározó része a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség működését érintő és pontosító jellegű rendelkezés, amely elsődleges célja, hogy a szövetség működését alapvetően meghatározó törvényi előírások, valamint az ehhez kapcsolódó és a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló törvény, a 2013. évi XXIII. törvény előírásaival történő összhang megteremtődjék, miután a két jogszabály azonos jogfilozófiai alapon jött létre.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény a technológiai fejlődésre figyelemmel kiegészült a villamosenergia-tárolók üzemeltetésének keretszabályaival. Ez azért fontos előrelépés, mert a villamosenergia-tárolók létesítésének és üzemeltetésének a szabályai hiányoztak eddig a törvény szövegéből, és hozzá kell tennem, hogy a technológiai fejlődés egyre inkább abba az irányba hat, hogy a megújulóenergia-hasznosítás meg is követeli, hogy ilyen jellegű energiatárolási, üzemeltetési feltételeket a törvény biztosítson, illetve azt megfelelő módon szabályozza. Emellett a módosítás tartalmazza a villamoshálózathoz történő ideiglenes, legfeljebb 12 hónapra szóló csatlakozással kapcsolatos speciális jogszabályi kereteket annak érdekében, hogy rugalmasan és gyorsan ki lehessen szolgálni a határozott időre felmerülő csatlakozási igényeket.
A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény javarészt a központi adatgyűjtő és feldolgozó rendszer - rövidebb nevén: KAF - tevékenységének kialakításával kapcsolatban szükséges módosításokat tartalmazza. Ennek megfelelően a KAF - ami nem tévesztendő össze Kovács András Ferenc költő rövidített nevével - kvázi hatósági tevékenységként megállapított elszámolási és ellenőrzési feladatait szabályozó hatóság, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal fogja elvégezni a KAF helyett. Az egyéb kiegészítő, elszámolási, adatgyűjtési feladatokra az okosmérés-mintaprojekteket megvalósító, szintén állami tulajdonú piaci szereplővel közös platformon kerül majd sor.
A behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló törvény módosításai alapvetően szintén a már korábban említett Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség működésével kapcsolatos eljárási szabályok pontosítását jelenti és az egységesítését szolgálja.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy vitassuk meg az előttünk lévő törvényjavaslatot, és a kormány szándékai szerint a szavazás során azt támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi