FIRTL MÁTYÁS,

Full text search

FIRTL MÁTYÁS,
FIRTL MÁTYÁS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Amint azt a honvédelmi kérdésekkel összefüggő törvényjavaslatok, illetve módosítások eddigi parlamenti vitáiban többször is kifejtettük, messzemenően egyetértünk azzal a kormányzati törekvéssel, hogy fejleszteni, erősíteni kell a Magyar Honvédséget, és hogy meg kell becsülni a katonákat, akik a közelmúlt válsághelyzetében is bizonyították, hogy tisztességgel helytállnak, becsülettel szolgálják a hazát.
A honvédség, a honvédelem megerősítését és a katonai pályát választók megbecsülését eddig is számos konkrét kormányzati döntés és intézkedés szolgálta, amelyeket a szaktárca folytatni kíván. A napirenden lévő T/12695. számú törvényjavaslat egyes törvények honvédelmi kérdésekkel összefüggő módosításáról hasonlóképpen a honvédelem ügyét erősítő törekvést támogatja több törvény módosításával. Egyrészt a honvédek, a katonák, másrészt általánosságban a honvédelem területét érintő közfeladatok hatékonyabb, eredményesebb ellátásának céljával, jogalkalmazások során felmerült gyakorlati kérdések tisztázásával.
Tisztelt Ház! Az Országgyűlés előtt ismertek azok a körülmények, amelyek a honvédelemre különösen nehéz feladatot helyeztek. Az elmúlt évben több mint egymillió migráns érkezett Európába úgy, hogy 400 ezer Magyarországon keresztül vonult át, ez Magyarországnak és Európa-szerte is nehéz feladatot jelentett.
(16.30)
Miközben több országban és uniós szinten sem működött megfelelően a biztonsági rendszer, eközben a magyar biztonsági szervek, a magyar katonák és rendőrök példamutatóan helytálltak. Úgy gondolom, hogy ezt minden egyes alkalommal, mint ahogy ezt most is megteszem, amikor a honvédelem ügye kerül napirendre az Országgyűlésben, meg kell köszönni a Magyar Honvédségnek, a katonáknak, a rendőröknek, akiknek köszönhetően a migrációs válsághelyzetben is a magyar biztonsági rendszer jól működött.
Tisztelt Ház! A honvédelem ügyének elkötelezettek megbecsülését szolgáló újabb törvénymódosítási javaslatcsomag kilenc törvény tekintetében a hatékonyabb közfeladat-ellátás érdekében szabályozza - többek között - a közalkalmazottak jutalmazására vonatkozó módosítást, a hadigondozási ellátások rendszerszerű rendezését és gyakorlati kérdések tisztázását, a közszolgálati tisztviselők jubileumi jutalma kérdésében a rendezést, illetve pontosítást, továbbá törvényi szinten rendezi a Magyar Honvédség állományába tartozó elhunytak hozzátartozóiról való gondoskodás területét érintő több kérdést a szükséges pontosításokkal együtt. Ugyanakkor az előttünk álló törvénymódosítás javaslatot tesz több törvény technikai deregulációjára is.
A különleges jogrend kellő mozgásteret és lehetőséget ad arra, hogy a biztonság növelése érdekében honvédelmi funkcióra alkalmas egyes sportcélú létesítmények helyzetét is rendezzük, mint ahogyan szintén a különleges jogrend tesz lehetővé több, a közalkalmazotti és közszolgálati jogviszonyhoz kötötten személyi vonatkozású gondoskodási formát, például a honvédségi követelések elengedése kérdését is érintően az élet által megpróbált családok esetében.
Tisztelt Ház! A magyar állam az Európát megpróbáló népvándorlás közepette stabil pont a kontinensen, és ebben a honvédségnek alapvető szerepe van. A honvédelem mindenkor a családjaink, közösségeink, a magyar emberek védelméről szólt, Magyarország biztonságáról, amelynek érdekében mindent meg kell tennünk a jogalkotás eszközével is. Új körülményekkel, új biztonsági kihívásokkal, így a migrációval és a terrorveszéllyel is megküzdve kell garantálnunk az ország és állampolgáraink biztonságát.
Ennek a feladatnak a teljesítéséhez szükséges törvénymódosítások sorában a most napirenden lévőt az elmondottak okán támogatandónak tartjuk, ezért a törvényjavaslatot a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója nevében elfogadásra ajánlom a tisztelt Háznak.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi