DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Képviselő asszony felszólalására válaszolva az alábbiakat szeretném elmondani. Ön azt említette a felszólalásában, hogy a kormányzatnak nem a szakma ellenében kellene az oktatáspolitikát alakítania. Azt gondolom, az elmúlt évek abszolút megmutatták, hogy ez a kormány a szakmával együtt hozza létre azokat a döntéseket, amelyek az oktatáspolitikát befolyásolják.
Szeretném emlékeztetni arra, hogy a 2014 decemberében elfogadott felsőoktatási stratégiát milyen hosszú egyeztetési folyamat előzte meg, amit utána megelégedés övezett. Hasonló a január óta folyamatosan működő köznevelési kerekasztal, amely az oktatásban minden érintettet megszólított, legyenek azok politikai pártok, vagy esetleg a kormányt nem olyan mértékben támogató egyéb szervezetek. Ez a fórum működik, és ezt a fórumot a jövőben továbbra is szeretnénk immár jogszabályi keretek között működtetni.
Az ön felszólalásában elhangzottakra néhány számot szeretnék mondani. 2012 óta gyakorlatilag egészen a 2017-es költségvetésig folyamatosan nő az oktatásra fordított kiadások aránya. 2013-ban ez 1584 milliárd forintot jelentett, 2014-ben 1721 milliárdot, 2015-ben a tényszámok 1874 milliárd forintot mutattak, a 2016. évi végleges számok egyelőre még nem állnak rendelkezésre, de meg fogja közelíteni, illetve meg fogja haladni az 1900 milliárdot.
(13.30)
Azt gondolom, a jelenlegi inflációs adatok mellett ezek a számok egyértelműen növekedésről tanúskodnak. Amit nagyon fontos megemlíteni, hogy a GDP-nk, azt tudom mondani, hogy sajnálatos módon, de nagymértékben, gyorsabban nőtt, mint az egyéb kiadások, ez mindenképpen pozitív dolog. Viszont, ha megnézünk olyan jellemzőket, mint például abszolút értelemben a költségvetési kiadások alakulása, mondjuk, a felsőoktatás területén, 2012-ben ez 168 milliárd forint volt, a 2017-es tervezett költségvetésben ez 293 milliárd forint. Tehát a központi költségvetés ilyen mértékben járul hozzá az oktatási kiadásokhoz. Teszi ezt úgy egyébként, hogy emellett a hallgatói létszám nem növekszik, hanem részben a demográfia révén, részben pedig a korábban felsőoktatásba jutottak kikerülésével folyamatosan csökken. Ez igaz mind a köznevelésre, mind a felsőoktatásra. Az egy hallgatóra jutó központi költségvetési támogatás, illetve egyáltalán a költségek kifejezetten növekednek.
De azért, hogy ne csak trendekről, tendenciákról beszéljünk, hanem konkrét akciókról is, a pedagógusbéremeléseket szeretném egyik példaként említeni. 2013-hoz képest 2017 szeptemberéig 50 százalékkal növekszenek a pedagógusbérek. Ez azt jelenti, hogy a mai napig, tehát a 2016. szeptemberi további 3,5 százalékos béremelésig 226 milliárd forinttal költött többet a központi költségvetés csak annak a 175 ezer pedagógusnak a bérére, aki Magyarországon a köznevelési intézményrendszerben tanít. Néhány példa, hogy ez mit jelent. Egy 1966-ban született, 30 év munkaviszonnyal rendelkező, egyetemi végzettségű tanár korábban 242 ezer forintot keresett, 2016 szeptemberétől ez 344 ezer lesz, jövőre pedig 355 ezer forint. Ezeket lehetne sorolni.
Ugyanez érinti a felsőoktatási dolgozókat. Ennek az évnek az elején, 2016 januárjában 15 százalékkal növekedett a felsőoktatásban dolgozó oktatók, kutatók garantált illetménye, amit jövőre 5 százalék, 2018-ban további 5 százalék növelés követ. A kormány dolgozik azon, hogyan tudjuk ennek az egyébként korábban már a stratégiában megfogalmazott béremelésnek a második lépését megtenni. Ha ennek az arányait tekintjük, azt gondolom, hogy az ebben az évben megnyíló európai uniós forrásokkal, illetve a növekvő költségvetési támogatásokkal az oktatás költségvetése a helyes irányba halad. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi