DR. VARGA LÁSZLÓ,

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ,
DR. VARGA LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A többségi véleményt megfogalmazó fideszes képviselőtársam elég szűkszavú volt, ennél azért mélyebb vita volt a bizottsági ülésen, majd’ másfél órán át tartott a bizottsági ülés. Igazából az ellenzéki képviselők kivétel nélkül - legyenek azok jobbikosok vagy éppen MSZP-sek - annak adtak hangot, hogy nem értik a javaslat szükségességét. Ugye, eleve a kivételes eljárást nem nagyon lehet érteni, hogy mi indokolja azt, hogy itt gyakorlatilag bő egy nap alatt áterőszakolják ezt a javaslatot a parlamenten, másrészt megmagyarázhatatlan az önmagában, hogy mi indokolja, mi az a társadalmi folyamat, az a megváltozott körülmény vagy az az elérendő nemes társadalmi cél, ami azt indokolja, hogy az eddig nyilvános adatokat innentől önök eltitkolják.
A vitában felmerült az is - hozzunk példaként egy klubot -, hogy például a Felcsút csapata, az ottani utánpótlás-akadémia annyi taotámogatást kapott, összesen többet a látvány-csapatsportágakra vonatkoztatott támogatási rendszer első évében, mint a négy labdarúgáson kívüli látvány-csapatsportág és a MOB együttesen. Összesen majd’ 20 milliárdot kapott a felcsúti sport az elmúlt években. Tehát nyilvánvalóan van egy torz rendszer, amely kap kritikát bőven, és egyértelműen azt látni, hogy egy irányított rendszerről van szó. Magyarán, az a feltételezés megáll álláspontunk szerint, hogy ezeket az összegeket, ezeket a taokedvezmény-lehetőségeket bizony nem önszántukból irányítják bizonyos helyekre az egyes cégek, hanem kapnak kiváló tippeket. Más nem nagyon magyarázná meg azt, hogy egyébként miért pont egy 1800 lelkes települést vagy annak a sportklubját szeretnék ilyen módon támogatni ezek a cégek.
Ez a kérdés az elmúlt öt évben nyilván a közélet egyik kérdése volt, vitákat váltott ki, tényfeltáró, oknyomozó munkát az újságírók részéről, és ez önöknek kellemetlen, és ahogy lenni szokott, nem egy rendszert akarnak normálissá tenni, hanem egyébként titkosítani szeretnék azt a sok száz milliárd forintot, amit ilyen módon az állam kienged a kezéből. Közpénz-e a tao, ezen is volt egy kiváló vita. Elég nyakatekert érvelést hallhattunk a kormánypárti képviselők részéről. Mostantól végképp el fogja veszíteni a közpénzjellegét a tao, ettől a javaslattól. Azt mondta szinte kivétel nélkül mindegyik ellenzéki képviselő, és ezt vallom én is, hogy küzdeni fogunk azért, hogy ez ne így legyen.
A nyilvánosság minden erejével be fogjuk mutatni azt a torz, hamis képet, amit önök ennek kapcsán festenek a nyilvánosságban, hogy tulajdonképpen ez a javaslat a transzparenciát ilyen értelemben még erősíti is. Semmi oka ennek a javaslatnak, közpénzek elherdálásáról van szó, és igazából felveti ez annak a kérdését is, hogy egyáltalán a célnak megfelelően használják-e a taós forrásokat az egyes sportszervezetek.
(10.00)
Szó volt még a versenysemlegességről is az ellenzéki képviselők felszólalásaiban. A versenysemlegességről annyit, hogy ez az, amit a leginkább nem hisznek el ma a magyar sport egy részéről, a látvány-csapatsportágról, különösen a magyar labdarúgásról nem hiszik el. Egy olyan helyzetben, amikor egy telefonnal, ilyen-olyan kapcsolatokkal el lehet érni, hogy az egyik klub lényegesen több forráshoz jusson, mint a másik, ott bizony a nézők egy idő után elfordulnak a sporttól, nem járnak mérkőzésre, nem érdekli őket egy olyan színház, amely mögött bizony a teljesítmények megkérdőjelezhetők, és vannak kedvezményezett csapatok, vannak olyanok, akik más feltételek mellett dolgozhatnak, jobb feltételek mellett.
Tehát ennek sem felel meg ez a történet. Bár a kedvezményrendszer kialakítása idején én naivan még hittem abban, hogy ebből lehet valami, hiszen társaságiadókedvezmény-rendszert az MSZP-kormány idején is bevezetett már Magyarország - ilyen volt például a színház- és filmművészet tekintetében bevezetett rendszer, amely szerintem sokat segített a magyar kulturális életen -, azonban az a torz rendszer, amit önök működtetnek, nem más, mint közpénzek kilapátolása a költségvetésből. Hiszen ha az állam nem mondana le ezekről a tao-bevételekről, akkor ezek közcélú ügyeket is finanszírozhatnának, akár lehetne ezeket egészségügyre, oktatásra vagy bármire fordítani.
Tehát ez egy utolsó lépése egy olyan galád rendszernek, amit az elmúlt öt évben önök felépítettek; egy olyan rendszernek, amely közpénzek kisíbolásáról is szól, és egyébként a sportra vonatkoztatható pozitív hatásai is megkérdőjelezhetők, hiszen egyébként túl azon, hogy egyes utánpótlás-egyesületeknek ez segít, ezen túl bizony nagyon durván beleszól a valódi versenybe a magyar sport életében.
Mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez a javaslat ne kerüljön bevezetésre, azért, hogy ezt ne fogadja el a tisztelt Ház, de látva a Törvényalkotási bizottság vitáját, vannak kételyeim. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi