HORNUNG ÁGNES ANNA

Full text search

HORNUNG ÁGNES ANNA
HORNUNG ÁGNES ANNA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Nagyon gyorsan szeretnék csak reagálni képviselő úr felvetésére. Én sem szeretnék most jogdogmatikai vitába belemenni, nem is tisztem, és azt gondolom, ez a hely sem a legalkalmasabb ehhez. Illetve a Ptk.-módosításról azért nem is szeretnék vitatkozni, mert ez már egy korábban eldöntött, a tavaszi parlamenti ülésszakban eldöntött módosítás, ami most, október 1-jétől lépett hatályba. A jelenleg előttünk fekvő törvénymódosítási javaslat pár pontosításra tesz javaslatot.
Miért van szükség ezekre a módosításokra? Egyrészt, ahogy ön is említette, van egy európai uniós jogszabály, másrészt a nemzeti banki szabályozás is szükségessé tette, hogy ezeket a pontosításokat megtegyük. Ezek a pontosítások azonban az eljárást könnyítik, ez az elsődleges céljuk. A másodlagos céljuk azonban, hogy védjék magát a fogyasztót a befektetőktől. Ugye, az önálló zálogjognál azt szeretném csak kiemelni, hogy ez nem az önálló zálogjog, ami a Ptk.-módosítás előtt a régi Ptk.-ban szerepelt. Ez egy jóval biztonságosabb konstrukció, amit megteremtett itt a jogalkotó. Itt ugyanis ez kizárja azt, hogy kétszeres teljesítés legyen. Tehát nem teszi lehetővé azt, hogy a zálogjogosult sérüljön.
Az átalakításos zálogjog esetén pedig egy kiemelt kritérium, hogy ez nem lehet terhesebb a zálogkötelezettre nézve. Úgyhogy ezekre a kritériumokra figyelemmel én ismételten szeretném kérni a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassák ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi