SZILÁGYI GYÖRGY,

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY,
SZILÁGYI GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nagy meglepetéssel állok most itt önökkel szemben. Nem azért, mert behozták ezt a törvényt, hanem azért, amiket eddig hallhattunk.
Eddig mind Hadházy képviselő úrtól, mind az államtitkár asszonytól is meghallgathattuk a lózungokat, az általánosságokat, ugyanazokat egyébként, amiket öt évvel ezelőtt, ugyanezeket a mondatokat elmondták a parlamentben, amikor a most kialakítandó rendszert változtatták meg. Most állítják vissza, és ugyanezeket hallhattuk. Ugyanezek a mondatok voltak. Egyszerűbb lett volna felállni, bocsánatot kérni, azt mondani, hogy elnézést, maguknak volt igazuk. Akkor ugyanis mi elleneztük ezt a MOB-királyság kialakítását és minden egyebet. Azt mondhatták volna, hogy bocsánat, elnézést, kidobtunk öt évet az ablakon. Pedig akkor hosszú távú sportfinanszírozási rendszerről beszéltünk, akkor a sport hosszú távú problémamegoldásáról beszéltünk. Öt év eltelt. (Dr. Sávolt-Szabó Tünde felé fordulva:) Nem önnek kellett volna mondani, mert akkor még nem volt itt, hanem Hadházy képviselő úrnak. De mondhatták volna, hogy bocsánatot kérünk önöktől, önöknek volt igazuk, változtassuk meg a törvényt. A Jobbik Magyarországért Mozgalom pedig támogatni fogja, hogy megváltoztassuk ezt a törvényt.
Az államtitkár asszonynak mondom el, csak azért, hogy idézzek a 2011. XI. hó 14-ei általános vitából, amikor még nem ön ült itt, hanem szegény Czene Attila. Az a Czene Attila, akinek azt a sorsot szánták önök, hogy utasításba adták: minden egyes jogkörét, amivel csak rendelkezett, adja át a MOB-nak. Itt ült, és amellett érvelt, hogy ez milyen jó lesz. Én akkor sajnáltam. Mi pedig a következőket mondtuk, az én felszólalásomból idéznék, az öt évvel ezelőttiből: „Ez a lépés az oligarchikus társadalom kialakításához is vezethet.” Elmondtuk: „A Jobbik is jelentős szerepet kíván adni a MOB-nak a magyar sportirányításban, de nem így. Csak az olimpiai sportok irányítását szerettük volna a MOB fennhatósága alá vonni, amihez sportszakmai érdekek is társultak volna, és természetesen támogatjuk az egycsatornás támogatási rendszer bevezetését szintén a MOB-on keresztül, de a Fidesz javaslata nem erről szól.” Még egyszer mondom: 2011. XI. hó 14-én mondtam el ezeket a mondatokat. „A Fidesz javaslata a MOB-ot egy külön királysággá teszi. A MOB-nak olyan jogokat ad, amiket nem ilyen berendezkedésű országokban szoktak adni. Gyakorlatilag kormányzati előkészítő funkciót szánnak a MOB-nak, amelyik kormányzati ellenőrzés nélkül jelentős hatalmat kap. Egy szakállamtitkárság a legitim politikai erő, ami rendelkezik a kormányzási felügyelettel, jelenleg a törvényjavaslat szerint a MOB mindent visz, és nincs, ami fékezze a hatalmát. Véleményünk szerint a szakállamtitkárságot kellene inkább minisztériumi szintre emelni, de önök ezzel a javaslattal a sport-szakállamtitkárságot egy taoregisztrációs munkacsoport szintjére züllesztik. Mivel jelentős hatalom összpontosul majd a MOB kezében, de a kormányban nem fog megjelenni ez a jelentős hatalom, mert sem a MOB, sem a MOB képviselője nem tagja a kormánynak, ez azt jelenti, hogy kialakul egy nagy hatalommal bíró szervezet kormányzati kontroll nélkül, de ezt a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem tudja és nem is fogja támogatni.” Ezt mondtuk el 2011-ben.
Tudja, államtitkár asszony, mi volt akkor a válasz? Azt mondták, hogy mi buták vagyunk, mi szakmaiatlanok vagyunk, mi nem értünk ehhez az egészhez. Ez az innovatív, új módszer, hogy a MOB-hoz kerüljön minden. Az ellenzék egyszerűen csak beleköt a kormány minden egyes jó lépésébe, és majd meg fogjuk látni, hogy milyen óriási változások fognak eljönni.
Engedjék meg, hogy idézzek még, mert érdekes, akár kortörténeti eset is lehet. Ugyanúgy 2011. XI. hó 14-én mit mondott Hadházy Sándor? Azt mondta szóról szóra: „A törvény legfontosabb része az, hogy az eddigi öt köztestületből egyetlen köztestület marad. Azaz négy megszűnik.” Ez a legfontosabb. Most amellett érvel, hogy hú, de jó, újra lesznek köztestületek. „Ami megmarad, az a Magyar Olimpiai Bizottság, amely civil szervezetként állami feladatokat fog a jövőben ellátni. Rendkívül fontos, hogy vannak az életnek olyan területei, ahol az állami jelenlétet növelni kell, erősíteni kell; láthatjuk a pénzügyi folyamatokat az egész világon, hogy milyen kezelhetetlen állapotok alakultak ki. Ott valószínűleg az állami erőt erősíteni kell. Viszont vannak az életnek olyan területei, ahol inkább a civil szférát kell előnyben részesíteni, az előterjesztőknek is és a bizottság többségének is ez az álláspontja, hogy a sport ez a terület, ahol a civil életet erősíteni szükséges.” Még azt is elmondta Hadházy képviselő úr akkor, hogy a szereplők, az is, aki adja, és az is, aki elfogadja, szabályosan rosszul érzik magukat abban a rendszerben, ami addig volt, amit most visszaállítunk. Tehát arról a rendszerről beszélünk, ami most lesz, arról beszél Hadházy képviselő úr, hogy milyen rosszul érezték magukat ebben a rendszerben azok, akik benne voltak. „A jövőben ez egycsatornás és átlátható, transzparens finanszírozással fog megoldódni és ennek a forrásnak a felhasználását a jövőben egy szakmai szervezet, a Magyar Olimpiai Bizottság fogja koordinálni. A sport szellemiségével nem összeegyeztethető az a gyakorlat, ami az elmúlt évtizedek során jellemezte a sport területét.”
Tehát ő akkor azt mondta, hogy nem összeegyeztethető - még egyszer mondom - a sport szellemiségével az a gyakorlat, az a rendszer, amit most visszaállítunk. Ez így nem jó, mondták tehát akkor, és most felállnak, és anélkül, hogy tényleg a legkisebb elnézést is kérnék, pont az ellenkezőjét mondják. Vagyis nem az ellenkezőjét, ugyanazokat a mondatokat mondják, csak most egy teljesen másik rendszerre. És sorolhatnám; nem akarom felolvasni, mit mondott Bánki Erik, mit mondott Czene Attila, mit mondott Borkai Zsolt. Itt vannak, tudnám idézni. Pontosan homlokegyenest teljesen mást mondtak, mint amit most. Ezzel nincs baj, mert az ember rájöhet arra, hogy hibázik. Csak akkor ezt kell mondani, és akkor rövid lett volna ez a vita. Fel kell állni. Felállnak, elnézést kérnek, támogatjuk vagy nem támogatjuk, és ha elmondja, más lesz a szavazás. Hiszen akkor Bánki Erik és Szalay Ferenc javaslata volt ez a sporttörvénymódosítás. 275 igen szavazattal, 42 ellenében és 5 tartózkodás mellett hagyta jóvá az Országgyűlés. Mi nemmel szavaztunk, hiszen azt mondtuk, hogy nem egy jó rendszer az, amit fel akarnak állítani.
Most igennel fogunk szavazni, nagyobb lesz a szavazati arány, mert vissza fog állni az a régi rendszer. Azon is lehetne javítani persze, még mindig azt mondjuk, hogy lehetne javítani rajta, csak el kellene azt ismerni, hogy kidobtunk öt évet az ablakon.
Azt mondja most Hadházy képviselő úr, hogy milyen rossz volt akkor abban a sportbizottságban. Egyébként ennyire ledegradálták a sportot, és ennyire átlátható a tao, hogy még a sportbizottságot is meg kellett szüntetni, hogy ne lehessen ott sem kérdezni semmit a sporttal kapcsolatosan. Azt mondja, hogy nem kapták meg az olimpikonok a támogatást időben. No, de milyen rendszerben nem kapták meg az olimpikonok a támogatást? Amit most visszaállítunk. Képviselő úr, ebben a rendszerben, tehát abban, amikor az államtitkárságnál volt minden, amikor voltak köztestületek, nem csak a MOB volt, abban a rendszerben csúsztak a támogatások! De ez nem a rendszertől függ, nem az intézményrendszertől függ, hanem attól, hogy milyen az irányítás. Remélem, hogy államtitkár asszony majd keményen kézben tartja ezeket az ügyeket, és akkor normálisan megkapják az olimpikonok a támogatásokat.
Még azt is kérte tőlünk Hadházy képviselő úr, főleg az ellenzéki képviselőktől, hogy a sportszakmai jelentőségét tartsuk szem előtt ennek a törvénymódosításnak. Csak azt nem értem, hogy akkor önök öt éve miért nem ezt tartották szem előtt. Amikor elmondtuk, és valóban sportszakmai érveket hoztunk fel, hogy miért ne változtassuk meg a sporttörvényt, akkor önök miért tartottak minket butáknak meg szakmaiatlannak? Most bebizonyosodott öt év után, hogy ezek szerint mégiscsak nekünk van igazunk. A jelenlegi állapotokért mi nagyon sokat küzdöttünk, még akkor is, ha Vas Imre képviselőtársam ezt viccesnek találja. (Dr. Vas Imre mosolyog.) Nagyon sokat küzdöttünk azért, hogy ne kerüljön át minden a MOB-hoz, és próbáljuk meg úgy inkább hatékonyabbá tenni az intézményrendszert, hogy az valóban az államnál maradjon, hiszen ez egy állami szerepvállalás, az államnak van nagyon fontos szerepe abban, hogy miként ellenőrizzük le a sportra fordított összegeket, és ezek a sportra fordított összegek hogyan és miképpen kerülnek oda.
Az államtitkár asszony most ugyanúgy egycsatornás rendszerről beszél, hogy végre kialakul az egycsatornás finanszírozási rendszer, pedig annak idején arról beszéltek, hogy amikor a MOB-hoz kerül, kialakul az egycsatornás finanszírozás.
(13.20)
Akkor döntsük már el, hogy mikor alakul ki! Egyébként szerintem ez nem. Igazából meglátjuk, hogy hogyan fog működni, de igazából, ha az államtitkársághoz kerül, és közben vannak köztestületek, és még több helyre mehet, akár egy sportegyesület vagy akár egy szakági sportszövetség több helyről kaphat pénzt, az nem egycsatornás rendszer. Szeretnénk kialakítani az egycsatornás rendszert. Mi is ezt támogatjuk, ez lenne a jobb, minél átláthatóbb, minél transzparensebb legyenek a sportra fordított összegek, de véleményünk szerint ez itt nem a legmegfelelőbb. Aztán majd elképzelhető, hogy még borzolni fogom egy kicsit a kedélyeiket, ha nem fog beleférni, akkor még nyomni fogok egy normál felszólalást, és még el fogom mondani azokat, hogy milyen dolgokra kellene odafigyelnünk.
De amit még szeretnék most elmondani: szeretnénk tudni az okokat, hogy mi az ok. Nem az az ok, hogy jobb legyen a sportfinanszírozás, mert öt évvel ezelőtt pont az ellenkezője volt, egy ellenkező rendszert hoztunk létre (Dr. Vas Imre: Az indoklást el kell olvasni!), hogy akkor is jobb legyen a sportfinanszírozás. Nem ez az ok. Az az ok - és szeretnénk tudni, hogy vajon ez-e az ok -, hogy Borkai Zsolt elveszítette azt a bizalmat, ami adott esetben vele szemben élt. Vagy az is lehet ok, hogy Borkai Zsolt nem volt hajlandó lemondani a MOB elnöki pozíciójáról másnak a javára, mert ha hajlandó lett volna lemondani, akkor elképzelhető, hogy most ez a törvényjavaslat nincs előttünk, hanem akkor azt mondanák, hogy minden így jó, ahogy most van, a MOB normálisan tud működni, és a MOB tekintetében valóban a legjobb megoldás és ez a legjobb, ami jelen pillanatban működik. Az, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjének a nyakába akarják varrni a szereplésünket, elég furcsa lesz, én védem Borkai Zsoltot, egy volt fideszes képviselőt, jelenleg fideszes polgármestert, Győr fideszes polgármesterét én védem meg, nehogy már az ő nyakába akarják varrni az olimpiai szereplésünket.
Nehogy már Borkai Zsolt legyen egyedül a felelős azért, ha egy olimpiai szereplésnél ugyan darabszámra hozzuk nagyjából az érmeket, de mondjuk, ha már megnézzük a sportági elosztásokat, akkor ott már elég súlyos problémák és dolgok vannak! Hol van azoknak a felelőssége, Szűcs Lajostól, Tuzson Bencén keresztül, Németh Szilárdon át, Kocsis Máté, Kubatov Gábor, beszélhetünk róla, az összes fideszes képviselő már valamelyik sportági szakszövetségben van, vagy valamelyik egyesület élén áll.
Vajon Borkai Zsolt felelőssége, hogy egy olimpiai bajnokot, világbajnokot, Európa-bajnokot, a tuskirályt, aki huszonvalahány éve vezette és jelen volt a Birkózó Szövetség elnökségében… - az olimpia előtt kevéssel odamegy Németh Szilárd és egyszerűen megpuccsolja nulla sportháttérrel? Azt hiszik, hogy amikor kimegy valaki utána az olimpiára, akkor véletlen az, hogy a birkózásnál elcsalják, mondjuk, a magyarok meccseit? Azt hiszik, hogy a nemzetközi szövetségben majd azt fogják mondani, hogy de aranyos ez a Németh Szilárd, mert ő volt a rezsibiztos? Nem! Ott majd Hegedűs Csaba az, aki számít. Hegedűs Csaba! Nekem is ő számít inkább, mint Németh Szilárd. Hegedűs Csaba lerakott a sport asztalára már nagyon sok mindent, és normálisan vezetett egy szövetséget. Németh Szilárd odament, mert kellett neki a hely, és megpuccsolták. Ha így fog továbbra is működni, akkor rakosgathatjuk összevissza, mondjuk, az embereket meg hogy ki irányítja a sportfinanszírozást, meg mennyi pénzt adunk oda, ha továbbra is így fog működni a rendszer, akkor az rég rossz.
A Jobbik többször tett javaslatot arra, hogy legyen összeférhetetlen a politikai pályafutással az, hogy valaki egy sportági szakszövetséget vezethessen, vagy egy egyesületet vezethessen, mert sajnos így működik ma Magyarország. Az számít, hogy ki van közel a tűzhöz, ki kivel tud beszélni, és majd akkor kap pénzt. Nem ennek kellene számítani, hanem annak kéne számítani, hogy milyen eredményeket tettek le az asztalra. Hiszen ha most megnézzük megint az olimpiai szereplésünket, akkor egyedül az egyetlenegy szövetség, amely eredményt letett és fideszes vezetése van, az a vívás volt, Valóban ott Csampa Zsolt az elnök. Egyébként kik hozták az olimpiai aranyakat? Melyik fideszes képviselő által vezetett sportági szakszövetség?
Akkor is feltettem a kérdést egyébként arra vonatkozóan, hogy Borkai Zsolttal kapcsolatban van egy bizalmatlanság, és akkor ők rögtön megváltoztatják a törvényt. Ott feltettem a kérdést. Mi lesz akkor - mert önök hosszú távról beszéltek, hosszú távra megoldjuk, és ez lesz a sport hosszú távú finanszírozása -, feltettem a kérdést, mi lesz akkor, ha a Magyar Olimpiai Bizottság élére nem egy fideszest fognak választani. Mesterházy Attilát hoztam fel példának, hogy mi lenne akkor, ha a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Mesterházy Attila, önök meg kormányoznának. Akkor mi lenne? Ugyanez lett volna, mint most. Ugyanez lett volna, mint most: megváltoztatják a törvényeket, és azonnal elveszik az összes jogkört a Magyar Olimpiai Bizottságtól.
Ez nem egy kiszámítható és normális működési rendszer, amit egyébként - még egyszer mondom - úgy tartunk jónak, hogy az államtitkárság felelőssége legyen, és az államtitkárságnál legyenek ezek a jogok. Csak az a probléma, hogy önök itt nem felálltak és elnézést kértek, hanem megpróbálják megmagyarázni, hogy ez most mekkora új vívmány, amit kitalálnak. Nincs új vívmány, visszaállítják szinte az öt évvel ezelőtti állapotokat. De ha ugyanúgy fog működni minden, mint öt évvel ezelőtt, akkor teljesen mindegy, hogy kinél van a pénzelosztás, teljesen mindegy, hogy kinél van az ellenőrzés, mert az elmúlt öt évben sem ellenőrzés nem volt, beszélhetünk itt a tao ellenőrzéséről.
A taopénzek jelentős részét ma Magyarországon ellopták, és nem az utánpótlás-fejlesztésre fordították. Ez az igazság. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak, majd még folytatni fogom. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi