DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy képviselő úr talán ötperces rekordot döntött a mai napirend előtti felszólalásával, ahányszor a bizonytalanság szót elmondta, de ez szerintem inkább a frakción belüli állapotokra utal, semmint a magyar köznevelés helyzetére, hiszen én azt látom, hogy abban egyre stabilabb körülmények uralkodnak. Az, hogy a jövő évi költségvetésben - amit önök persze nem támogattak - 104 milliárd forint pluszt adtunk az idei elfogadott, eredeti költségvetéshez képest a köznevelés számára, ez egy olyan többletforrás, egy olyan finanszírozás, amely mentén már biztos alapokon állhat maga a köznevelés rendszere, tekintettel azokra a változtatásokra is, amit a köznevelési kerekasztal tárgyalásai után határoztunk el, és itt a parlamentben törvénybe is foglaltunk.
Egy évvel ezelőtt, tisztelt képviselő úr, ön azzal kezdte, hogy mennyi mindent mondott az LMP. Nem szeretném az összeset felidézni, de például azt is mondták önök, hogy teljes mértékben összeomlott a magyar tankönyvrendszer, és nem kerülnek ki az iskolákba a tankönyvek. A tavalyi évben rendben kikerültek az iskolákba a tankönyvek és idén is. Azok a jóslatok, amelyeket az LMP akkor mondott, hogy ezt a rendszert meg kell változtatni, mert alkalmatlan arra, hogy a szeptemberi tanévkezdésre ott legyenek a tankönyvek, lám-lám, ez is valótlannak bizonyult.
Úgy érzem, hogy az ellenzék a köznevelés kapcsán a méltán népszerű Vissza a jövőbe film mintájára az „előre a múltba” filmet szeretné leforgatni. Semmi mást nem követelnek, mint azt, hogy a 2010 előtti, akkor a teljes köznevelés rendszerét húsz év alatt csődközeli helyzetbe juttató állapotokat állítsuk vissza.
(9.10)
Azt a helyzetet, ami egyértelműen mindenki számára megbukott, hiszen nem tudott olyan tudást adni a fiataloknak, nem tudta őket úgy felkészíteni, akár az érettségire, akár a szakmára, hogy az Magyarországon egy versenyképes növekedésnek az alapja legyen, hiszen - ahogy ez a tegnapi napon is többször elhangzott - százezer betöltetlen álláshely van Magyarországon, tehát nem sikerült a képzés akkori rendszerében kialakítani azt a módot, amivel ezekre az álláshelyekre fiatalokat tudunk képezni, és a gimnáziumokban sem hozták azokat az eredményeket, amelyeket tradicionálisan megszoktunk mi itt Magyarországon. Ezért mondtuk azt, hogy átalakításra van szükség, egy mélyreható átalakításra.
Akik ma iskolába járnak, azoknak a kétharmada olyan munkát fog betölteni 10-20 év múlva, amely most még nem is létezik, amit ki sem találtak, ami létre sem jött. Ezért van szükség a folyamatos átalakításra, ezért van szükség a folyamatosan egyre rugalmasabbá tett - főleg - szakképzésre, hogy ezekhez az igényekhez tudjunk minél jobban alkalmazkodni.
Engedje meg, hogy egy mondatát szó szerint idézzem, képviselő úr, ami a diákok leterheltségével, a tananyaggal kapcsolatos. Minket vádolt azzal az elmúlt percekben: csökkentették a tananyagot, lebutították a képzést, és közben ön azt is mondta, hogy túlterheltek a diákok. Tehát két dolgot kritizált az elmúlt évek oktatáspolitikájából: egyrészről azt, hogy túlterheltek a diákok, túl sok mindent kell megtanulniuk, ezenkívül pedig azt, hogy csökkentettük a tananyagot, és lebutítjuk a diákokat. Én azt kérem az LMP-től, határozza el, hogy melyik az iránya, mit akar kritizálni, mit akar támogatni, mert egyszerre azt is kritizálni, ha valahol csökken a tananyag, és azt is, ha valahol megmarad a tananyag, nem lehet. Az egyik oldalra oda kellene állni, végre el kéne határozni magukat; nem lehetséges egy olyan ellenzéki politika, vagy legalábbis nem biztos, hogy sikerre visz, hogy ha a kormány mond valamit, az egyik részen azt, hogy megtartja a tananyagnak a minőségét, a másik részen azt, hogy csökkenti, akkor önök mind a kettőt ellenzik. Jó lenne, ha ebben az LMP-nek lenne már egy kialakult álláspontja.
A KLIK tartozásával kapcsolatban: 2010-ben az oktatási rendszernek, a szociális és egészségügyi rendszernek, amely önkormányzati fenntartásban volt akkor, 1200 milliárd forint volt a tartozásállománya; jelenleg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak 30 napon túli lejárt tartozása nincs. Azok a tételek, amelyekről ön beszélt, kifizetés alatt álló számlák, ahol már benyújtották a számlát, de még nyilván pár napba vagy pár hétbe telik az utalás. Ennyi összesen az a 30 napon nem túli tartozása a KLIK-nek, amiről ön is beszélt, ami jelenleg folyamatban van, de lényegében a KLIK-nek a tartozása, hosszabb távú kintlévőségei megszűntek. Azzal az 1200 milliárd forintos hiánnyal szemben létrehoztunk egy olyan rendszert, amely most már nem termel hétről hétre, hónapról hónapra, évről évre adósságokat.
Ami a fenntartási, működtetési rendszert illeti: ahogy mondtam, ezzel az 1200 milliárd forintos adóssággal bebizonyította az önkormányzati működtetési rendszer, hogy nem tudja a fiatalok számára azt a biztonságos környezetet szavatolni, amelyben a tanárok nyugodt körülmények között tudnak dolgozni, ahol el lehet ismerni az ő munkájukat. Ezért döntöttünk az állami fenntartás és a pedagógus-életpálya bevezetése mellett, ezért minden szeptember 1-je most már a pedagógusbéremelésnek is az időpontja, és nem csak a becsöngetésnek az időpontja, és ezért döntöttünk az állami működtetés mellett is, hogy biztos körülmények között, egyenlő esélyek mellett tudjanak a diákok iskolába járni minden magyar településen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi