DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Jobbiknak van egy retorikai családpolitikája és egy gyakorlati családpolitikája. Ez utóbbinak a részéhez tartozik szerintem, hogy a nyolctagú elnökség hét tagjának legalább egy rokona jutott valamilyen pártpénzhez vagy pártpozícióhoz az elmúlt időszakban. Ez is egyfajta hozzáállás, ez is egyfajta (Novák Előd: Másik papír van a kezedben! - Az elnök csenget.) családpolitika, tisztelt képviselő úr, hogy különböző párttisztségviselők szüleinek adnak tanácsadói szerződéseket, tőlük rendelnek meg tanulmányokat. Ez egyfajta hozzáállás a Jobbik részéről. Amikor önök 2010-ben a választókat megpróbálták meggyőzni, hogy szavazzanak önökre, nem ezt ígérték nekik.
De azt sem ígérték, tisztelt képviselő úr, hogy amikor bejutnak a parlamentbe, és itt szavazni lehet arról, hogy mi a család definíciója, férfi és nő közössége, akkor a Jobbik nem támogatja ezeket a javaslatokat sem az Alaptörvényben, sem a családok védelméről szóló sarkalatos törvényben. (Felzúdulás a Jobbik soraiban. - Az elnök csenget.) Amikor arról kellett szavazni, hogy bevezessük-e a családi adózás rendszerét, a Jobbik valahogy csöndben maradt, és inkább a nem gombot nyomta meg. Vagy amikor a járulékokra 2014. január 1-jétől kiterjesztettük a családi adózás lehetőségét, azokra, akik nem tudták igénybe venni, de említhetném a gyed extrát is, tisztelt képviselő úr, akkor, bár a Jobbik állítólagosan azt hangoztatja, hogy számára a családpolitika az első, de ha egy törvényjavaslatban ilyesfajta kedvezmények szerepelnek, mint a családi adózás meg annak a kiterjesztése vagy más hasonló javaslatok, akkor mégis nemet mond rá ön is és a párttársai is itt a Jobbikon belül. Úgyhogy én azt hiszem, hogy ezek a különböző szólamok egyelőre a retorika szintjén maradtak meg.
Ugyanakkor a Fidesz-KDNP-kormány elmúlt hatéves tevékenységének a nyomán olyasfajta népesedési fordult indult el Magyarországon, ami egy 34 éves tendenciát látszik mérsékelni, méghozzá a népességfogyás mértékének csökkenésével, hiszen ha a tavalyi, tavalyelőtti és azelőtti évek adatait nézem, akkor azt láthatjuk, hogy először 3,4 százalékkal, majd még 0,2 százalékkal csökkent a népességfogyás üteme. Tehát azoknak az intézkedéseknek, amelyeket az elmúlt években hoztunk, azzal az erőfeszítéssel, hogy másfélszer annyit fordítunk családtámogatásokra, mint az OECD-átlag, hiszen az OECD átlaga 3 százalék körül van, mi 4-4,5 százalék közötti értéket fordítunk a családok támogatására, ez meghozta az eredményét, és kezdi ezeket a negatív folyamatokat lassítani. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb, ha következetesen végigvisszük, akkor majd meg is tudja fordítani ezeket.
Ezért döntöttünk úgy, hogy a családok védelméről szóló sarkalatos törvényben a legfontosabb családpolitikai intézkedéseket kétharmados bebiztosítottsággal terjesztjük a parlament elé, pontosan azért, hogy hosszú távon tudjanak a magyar családok tervezni. Így emelkedett a termékenységi arányszám a szocialista kormányzás mélypontja 1,26-ról 1,44-re, így született most már több gyerek, mint korábban. És örömteli, hogy immáron a házasságkötések száma is 30 százalékkal megemelkedett, ami szintén egy nagyon negatív tendenciát fordított vissza.
Ha összességében megnézzük, hogy az elmúlt hat esztendőben mennyi pénzt, mennyi pluszlehetőséget hagytunk a családoknál, 1100 milliárd forint fölött áll meg az a számláló, ami ezt mérné, hogy az 1,2 millió gyermeket nevelő családnak mekkora plusz anyagi lehetőséget adott ez a kormány ahhoz képest, hogyha mások kormányozták volna Magyarországot. Ez egy családra vetítve átlagosan 950 ezer forint pluszt jelent, tisztelt képviselő úr. Lehet különböző egyéb javaslatokkal élni, de melyik volt az a kormány, amely a saját kormányzása idején a korábbi jogszabályokhoz képest 950 ezer forint pluszt tudott adni a magyar családoknak?
És ezt folytatjuk, hiszen a kétgyermekeseknek járó családi adókedvezmény idén már egynegyedével emelkedett, és a következő három évben ez folytatódni fog. Így fogjuk megduplázni, hiszen demográfiailag ez az egyik legfontosabb. És említhetném az első házasoknak az adókedvezményét, említhetném a családok otthonteremtési kedvezményét, amely Európában is szinte párját ritkítóan nagy segítséget jelent a családoknak. Tisztelt Képviselő Úr! Inkább ezeket a javaslatokat kellett volna támogatniuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi