TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány több mint egy esztendeje döntött arról, hogy ismét nekiáll átalakítani a szakképzési rendszert, amiről a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik korábbi, azóta menesztett államtitkára egyszer már tartott sajtótájékoztatót. A korábbi, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár állítása szerint a koncepció újabb alapvető és nagyon komoly változásokat hoz a szakképzés területén, a korábbi megfogalmazás szerint a következő években, évtizedekben meghatározó jelentőségű lesz, mivel teljes mélységben kívánja átalakítani a szakképzés területét. A több mint egy évvel ezelőtti nyilatkozat arról szólt, hogy az átalakítási rendszer érinteni fogja a szakiskolák rendszerét, ennek az átalakításnak a nyomán olyan szakgimnáziumok és szakközépiskolák jönnek majd létre, ahol lehetőség van érettségit és szakmát is szerezni. A jelenlegi szakiskola megnevezése szakközépiskolává módosul, mert a szakképzési kezdeti időszak hároméves szakaszt követően automatikusan nyújtja az érettségi felé történő továbbtanulás lehetőségét. A kormányzatnak ezzel a lépésével az is a nem titkolt szándéka, hogy az egyetemről kieső fiatalok visszakerülhessenek a szakképzés rendszerébe.
Tisztelt Államtitkár Úr! Pontosan mit tartalmaz a több mint egy éve bejelentett szakképzési átalakítás? Hol és mikor olvasható az erről készült koncepció? Miért teremtenek ismét bizonytalanságot a szakképzési rendszerben? Mikor lesz végre kiszámítható, és mikor fogják a gazdaság igényeit is figyelembe venni a hazai szakképzési rendszerben? Mert abból a szakképzési rendszerből, amit mi láthattunk eddig, nem válik tisztán és világosan nyilvánvalóvá, hogy mi fog történni a szakképzésben. Egyetlenegyet láthatunk, mégpedig azt, hogy jelen pillanatban közel 50 ezer ember vár arra, hogy nyugdíjba vonulhasson, és a munkaerőpiacról kimegy, és nekik nincsen olyan hiánypótlás, ami a szakképzési rendszerben benne lenne. Ezért tehát, tisztelt államtitkár úr, az lenne a kérdésem, hogy mi lesz azoknak a pótlásával, akik nyugdíjba vonulnak vagy éppen külföldre mennek el, és nem itthon dolgoznak, azok szakképesítését hogy tudjuk pótolni. Mert a mai rendszerben nem látjuk és nem láthatjuk, illetve nem látszik abból a koncepcióból, amelyet félig-meddig már nyilvánosságra hoztak önök.
A másik, hogy a munkanélküliek regiszterében szereplők 60 százaléka nem rendelkezik szakképzettséggel. Azoknak a felnőtteknek mi lesz a sorsa, akiknek nincs szakképzettsége, azokkal mi a szándéka a kormányzatnak, tud-e koncepciót kialakítani, hogy a felnőttszakképzés is elinduljon egy olyan irányba, hogy biztos és megélhetést biztosító szakmát tudjanak szerezni? Ma még nem látjuk azt, hogy ebben a kérdésben a koncepció hogy fog kialakulni. Erre kérem államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi