DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Itt az Országgyűlésben többször volt már alkalmunk és lehetőségünk arra, hogy a magyar és a lengyel nép barátságát, a közös történelmi múlt örökségét kifejezzük, akár akkor, amikor a lengyel-magyar barátság napjáról döntött itt az Országgyűlés, akár akkor, amikor az előző ciklusban is idősebb Antall József és Henryk Slawik emlékét örökítettük meg, és ebben a ciklusban is volt már hasonló lehetőségünk itt az Országgyűlésben. Azt hiszem, a következő hónapok is a lengyel-magyar barátság elmélyülését fogják eredményezni, hiszen valami hasonló történik Lengyelországgal, mint ami történt négy-öt évvel ezelőtt Magyarországgal is: egy másfajta európai gondolkodás miatti folyamatos pellengérre állítás, de ahogy ott is sokszor számíthattunk lengyel barátainkra, ők is számíthatnak ránk, Lengyelország mellett az Európai Unió minden területén ott lesznek a magyarok is.
Visszatérve a történelemnek arra a nagyon árny-oldalára, amire a képviselő úr is utalt felszólalásában a katyńi mészárlás kapcsán, engedjék meg, hogy Leninnek egy mondatát idézzem ide: „Nyíltan ki kell mondani, hogy a terror mind elvben, mind gyakorlatban igazságos. Ami megalapozza és törvényesíti, az a szükségszerűség.” Tehát ha a kommunistáknak, a szovjeteknek bármikor a történelemben szükségük volt arra, hogy terrort alkalmazzanak, akkor ez a szükség, a hatalom megragadásának, fenntartásának a szükségessége, minden emberi jog eltiprása számukra világnézeti alappal is rendelkezett.
Intő jel mindenki számára, hogy az évezredes kultúra, évezredes civilizáció ellenére is a második világháború idején könnyen lehetett ilyen barbárságot végrehajtani Közép-Európában, hiába előtte az a kulturális előrehaladás, teljesítmény, az a jogállamiság, ami valamennyire megvalósulhatott Közép-Európa régiójában is, ugyanakkor megmutatja a szovjet uralom, a kommunista uralom, a kommunista elvek gyakorlati megvalósulásának valódi arcát, amelyben minden eszköz szükségszerűen felhasználható.
A katyńi mészárlás volt talán az első a tanácsköztársaság rövid epizódját követően, ami a maga brutalitásában mutatta meg Közép-Európában a kommunista szovjet rendszer valós arcát. Ez volt talán az első letagadott tragédia, amiről nem is lehetett beszélni. Jó jellemzője ezeknek az eseményeknek, hogy ezekről utána a tényeket feltárni, azokról beszámolni senkinek nem lehet; aki mégis ezt kockáztatná, annak jöhet a málenkij robot, a kitelepítés, a letartóztatás vagy adott esetben a kivégzés.
Az ókor óta fennálló folyamatos dilemma vagy igény az emberekben nyilván a halottak eltemetése és a hatalommal való szembenállás; Kreón történetéből ismerjük ezt talán a leginkább - hát itt még síremléket sem lehetett állítani ebben az időszakban az ott elhunyt embereknek. Milyen tragédia az, amikor valaki nemcsak hogy nem tudja, hol vannak a szerettei, de még azt sem tudja, hogy ha esetleg megölték, akkor hova mehet ki a sírjához!
A lengyel-magyar barátság azonban ebben a korszakban is, ebben a nagyon tragikus történelmi korszakban is erősödött, hiszen 1939 és 1946 között 120 ezer lengyel menekült érkezett Magyarországra, jó részük tovább is ment, például 80-90 ezer katona, akik közül 40 ezren Franciaországba mentek, hogy ott a Sikorski tábornok által felállított lengyel légióhoz csatlakozzanak.
Mindenképpen meg kell említsük idősebb Antall József tevékenységét is, akit Apónak is neveztek, és aki sok-sok lengyel barátunk életét mentette meg, az ő védelmezőjükként magánházakban, bérelt panziókban, szállodákban helyezve el az ott üldöztetést szenvedő vagy potenciálisan üldöztetést szenvedő lengyel barátainkat és honfitársainkat.
Március 23-a, ahogy mondtam, a lengyel-magyar barátság napja változó helyszínnel, az egyik évben Lengyelországban, a másik évben Magyarországon ünnepli ezt meg a két ország, általában a két köztársasági elnök. Bízunk benne, hogy az 1956-os emlékév is egy újabb lehetőséget jelent a magyar-lengyel kapcsolatok feltérképezésében, újra nyilvánosság elé tárásában és elmélyítésében is, hiszen már tíz évvel ezelőtt is lengyel részről volt erre fogékonyság: az akkori lengyel-magyar eseményeket bemutató lengyel honlap a legolvasottabb történelmi honlap volt abban az esztendőben Lengyelországban. Bízunk benne, hogy a Stefana Wysyńskiego Egyetem konferenciáján ’56-os lengyel és magyar eseményeket együtt tudunk feldolgozni. Egyúttal a képviselő úrnak mint Csepel országgyűlési képviselőjének is megköszönhetjük azt, amit polgármesterként is tett: Csepel és Szczecin kapcsolataival kapcsolatban kiállítással, megemlékezéssel emlékeztek a lengyel-magyar barátságra, és bízom benne, hogy az ’56-os emlékévben ezt még tovább is tudják folytatni a pályázatuk alapján.
Úgyhogy én is csak azzal tudom zárni, mint a képviselő úr: Isten óvja a lengyel-magyar barátságot! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi