VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tavaly kirobbant egy nagykoalíciós brókerbotrány, amely több száz milliárd forintos kárt okozott a magyar embereknek, és kiderült az is, hogy ez a nagykoalíciós botrány egy olyan brókerbotrány, amelyben a Fidesz és az MSZP egyaránt nyakig benne van.
A legnagyobb ilyen céget, a Quaestort vezető üzletember, Tarsoly Csaba nemcsak a Fidesz vezetőivel, többek között Orbán Viktorral volt többször látható együtt, egy baráti körben, hanem korábban, még a szocialista kormányok időszakában közel 17 milliárd forintos fedezetlen állami kezességvállalás keretén belül hitelt kapott egy állami tulajdonú banktól. Az ezzel kapcsolatban elindult büntetőeljárást pedig a Fidesz kormányzati ciklusában - hogy, hogy nem - megszüntették. Akkor már látható volt, hogy a Quaestor-ügyben aligha lesz érdemi elszámoltatás.
Akkor, amikor benyújtottuk a megelőzésre szolgáló javaslatokat, amivel meg lehetett volna akadályozni azt, hogy kialakuljon ez a brókerbotrány, a Fidesz és az MSZP képviselői ezt a javaslatot nagykoalícióban leszavazták itt a parlamentben. Most pedig eljutottunk odáig, hogy az ügyészség és a bíróság egymásra mutogat, és megakadt a Quaestor-ügyben a büntetőeljárás lefolytatása azért, mert az ügyészség és a bíróság egymásra tolja a felelősséget. Itt azonban meg szeretnék világítani valamit: a Fidesznek sem oka, sem joga arra, hogy magáról levegye ezt a felelősséget.
Az Országos Bírósági Hivatal élén Handó Tünde, fideszes európai parlamenti képviselő felesége áll. A Fidesz tette oda, ahol van, ő irányítja az Országos Bírósági Hivatalt. A Legfőbb Ügyészség élén Polt Péter áll, akiről szintén köztudott, hogy a kezdet kezdetétől fogva nagyon erős a kötődése a Fideszhez és személy szerint Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz is. Azt is tudjuk, hogy a rendőrség élén is csupa-csupa olyan ember áll, akit a Fidesz nevezett ki, aki a Fidesz bizalmából került oda. A büntető törvénykönyvet a Fidesz alkotta meg az előző országgyűlési ciklusban. Nincs tehát semmilyen oka és semmilyen joga arra, hogy a Fidesz az elszámoltatás megakadása miatt másra mutogasson és elhárítsa magáról a felelősséget.
Várjuk még mindig azt, hogy a Jobbik és más ellenzéki pártok képviselőihez hasonlóan fideszes képviselők is tegyenek büntetőjogi felelősségük tudatában aláírt nyilatkozatot arról, hogy az utolsó pillanatokban nem menekítettek ki pénzt a Quaestorból. (Taps a Jobbik soraiban.) Ne dugják ezeket az adatokat továbbra is banktitok mögé, azért, mert köztudott, hogy ebben az időszakban, mielőtt még (Korózs Lajos: Egymilliárd dollár! A Wall Street farkasa ezért nyolc évet ült!) a cég bedőlt volna, Orbán Viktornak és a kormánynak már tudomása volt arról, hogy a Quaestor be fog dőlni. Tisztán szeretnénk ebben az ügyben látni, meg szeretnénk tudni, kik azok a fideszes és egyéb politikusok, akik ebben az ügyben érintettek.
Érdekes azt is megnézni, hogy bár Orbán Viktor az offshore ellen harcot hirdetett, valójában Orbán Viktor serege csupa-csupa offshore lovagból áll. Régóta tudjuk, hogy Andy Vajna, Orbán Viktor közvetlen bizalmasa, kormánybiztosi rangba emelt bizalmas embere maga is offshore cégekben szerzett több érintettséget. Nemrég kiderült az is, hogy a letelepedési kötvényeken 100 milliárd forintot kaszáló offshore cégek üzletemberi nagyon jó, bizalmas kapcsolatot ápolnak Rogán Antallal és a kormány több tagjával, Habony Árpáddal, a közösségi képmegosztó portálokon közös fotókon szerepelnek a családtagok; érdekes módon ebben az esetben sem zavarta a Fideszt, hogy offshore cégeknek juttat 100 milliárd forintos nyereséget.
Hölgyeim és Uraim! Nem aprópénzről van szó. Horváth Zsoltról, aki a Fidesz országgyűlési képviselője volt 16 éven keresztül, szintén kiderült az, hogy offshore ügyekkel rendelkezik, offshore cégekben szerzett tulajdonrészt; először letagadta, majd pedig - a tényeket látva - kénytelen volt ezt elismerni. Nemrég pedig Kerényi János képviselő úrról derült ki, aki a Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatója, országgyűlési képviselője és Orbán Viktor bizalmas munkatársa, hogy több családtagja offshore cégekben szerzett részesedést, ezekkel kapcsolatot tart. Kérdés az, hogy vajon milyen pénz került ezekbe a cégekbe, és vajon miért nem nyilatkozik még mindig a Fidesz a Jobbik példáját követve arról, hogy a családtagok vagyonnyilatkozatában szerepel-e offshore cég, miért nem teszik a Jobbik képviselőihez hasonlóan nyilvánossá a családtagok vagyonnyilatkozatát. Mit titkolnak önök, uraim? Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)
(11.30)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi