ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem az erdő van Somogyban, hanem Somogy van az erdőben - tartja a mondás. Viszont a veszély, amiről szólni kívánok, már rég nem csak a megyénket vagy az erdős területeket fenyegeti. Hazánk egész területén, de különösen a nyugat- és még inkább a dél-dunántúli megyékben jelent igazi veszélyforrást a több súlyos, akár halálos kimenetelű betegséget, köztük a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, illetve a baktérium által okozott Lyme-kórt terjesztő kullancsinvázió.
Viszonylag enyhe telünk volt, ami jól jött a létminimum alatt élő vagy annak határán egyensúlyozó azon milliók számára, akik konok, rebellis makacssággal még mindig nem akarják elfogadni, hogy 47 ezerből is meg lehet élni, ezért holmi epikureista gondolatoktól megmételyezve, hedonizáló hajlamaiktól vezérelve állandóan feltekernék a gázt vagy raknának a tűzre, hogy ne kelljen fűtetlen otthonaikban dideregniük.
Sajnos az enyhe időjárás miatt a kórokozók többsége is átvészelte a hideg évszakot, köztük a kullancsok is vígan élnek és jönnek elő rejtekhelyeikről. Ezért a prognózisok rendre egyetértenek abban, hogy 2016-ban rekordszintű kullancsinvázióra készülhetünk, amit az tesz igazán problémássá, hogy rengeteg a fertőzött egyed. Szomorú, de a vérszívó paraziták ezen fajtája is akadály nélkül szaporodhat, hiszen természetes ellenségük, egy darázsfaj kipusztult, az EU 1849/2006-os rendelete alapján pedig a pirimifosz-metil hatóanyagú készítmények irtószerként, biocid termékként az Unió országaiban nem maradhattak forgalomban. Ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az egyetlen, Magyarországon kullancsirtásra engedélyezett permetezőszer, az Actellic 50 EC rovarirtó koncentrátum forgalombahozatali engedélyét 2007. augusztus 10-étől visszavonta.
A megbetegedések száma emelkedik, a rettegett élősködők pedig már ott vannak a parkokban, valamint az iskola- és óvodaudvarokon is.
Miközben lenne megoldás! Dr. Bózsik Béla Pál és Bratek Zoltán, az ELTE Növényélettani Tanszékének adjunktusa évtizedes kutatásaikkal igazolták, hogy egyes patogén gombák segíthetnek legyőzni a parazitákat. Az egész erdőkben, üdülőhelyeken, turistaútvonalakon és táborokban alkalmazható módszer - a korábbi vegyszeres irtással ellentétben - teljesen veszélytelen a természetre, hiszen csak a kullancsokat pusztítja el. Ellentétben a ma is alkalmazott rovarirtó szerek legtöbbjével, amelyek között találhatók olyan fajták, amelyek nemcsak a kártevőket pusztítják el, hanem olyan rovarokat is, amelyek a tápláléklánc fontos alapkövei, és irtásuk más állatfajok, például egyes halfajok pusztulásához vezethet. Tehát nem véletlenül tiltottak be az utóbbi időben több rovarirtó szert.
A kutatók korábban így nyilatkoztak: „Már mindent megpróbáltunk, legalább tizenöt céggel tárgyaltunk az elmúlt években, de végül egyik sem vállalta a gyártást, mert az engedélyeztetés milliárdokba kerülne. Ilyen jellegű rovarpatogén biocid egy sem került piacra az EU-szabályozás bevezetése óta. Ezzel egyszerűen tönkretették a termékfejlesztést ezen a vonalon, úgyhogy már pályázni sem érdemes. Még egy olyan hatalmas cég is, mint a Bayer, elállt az ilyen természetes szerek gyártási szándékától. Úgyhogy sok-sok küzdelem után lemondtunk róla, hogy ez a szer megoldhassa az egyre aggasztóbb kullancsproblémát.” - eddig a nyilatkozat.
Joggal kérdezem tehát: történt-e előrelépés az ügyben? Hajlandó-e támogatni az állam, a kormány a két magyar biológus által kifejlesztett, vizes oldatban kifecskendezendő rovarpatogén gombafajjal történő kullancsirtás módszerét? Érthetetlen, hogy a több mint tíz éve kikísérletezett megoldást annak ellenére nem gyártják, nem alkalmazzák Magyarországon, hogy az bizonyítottan hatásos. Ráadásul, ahogyan említettem, vegyszert sem tartalmaz, így a kutatók által létrehozott szer legnagyobb előnye, hogy nem okoz kárt a környezetben. Érthetetlen, hogy miközben a patogén gombákat tartalmazó rovarirtó szereket külföldön, például az Egyesült Államokban, Franciaországban vagy Angliában már alkalmazzák, addig hazánkban, ahová a világ Lyme-kór által leginkább fertőzött területei tartoznak, ahol évente legalább tízezer új megbetegedés történik, süket fülekre talál a hathatós megoldást kínáló szakemberek jelzése és a betegek fájdalmas szenvedése.
Százmilliárdokat szórnak el, óriási összeggel tömködik a kormányközeli hűbéresek feneketlen zsebeit. Nem lenne itt az ideje, hogy az előbb vázolt problémára is áldozzanak egy kicsit, és végső soron ezzel is könnyítsenek a forráshiányos OEP-kassza terhein a később szükségessé váló kezelések megspórolásával? Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi