NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! A héten ünnepeljük vagy gyászoljuk a Föld napját. Talán inkább az utóbbi ige a helyes, ha Orbán Viktor miniszterelnök úr hozzáállására tekintünk. A kormányból kiebrudalt Illés Zoltán szakállamtitkár aggódó figyelmeztetései pusztába kiáltott szavaknak bizonyultak.
Maga süket? - kérdezhetném Orbán Viktortól, de idézem inkább őt, amit Illés Zoltánnak mondott, s ami nemrég nyilvánosságra került: „A környezetvédelem baloldali issue, a gazdag országok ügye, akadályozza a gazdasági fejlődést, ilyenre mi nem költhetünk.” Ezek olyan elképesztő kijelentések, amilyeneket eddig tőle csak a WikiLeaks dokumentumai közt olvashattunk más ügyekben. Itt az idő, hogy szakítsunk azzal a nyugati és orbáni hazugsággal, hogy a környezetvédelem balliberális privilégium. Orbán Viktorral ellentétben mi, jobbikosok hisszük, hogy a zöldgondolat és a markáns nemzeti politika feltételei egymásnak. Valóban létharmonikus, hiteles környezetvédő programmal csak az állhat elő, aki szereti, becsüli és tiszteli azt a földet, ahol él, annak múltját, kultúráját és társadalmát, vagyis aki nemzeti gondolkodású, nacionalista.
Bár Orbán Viktor véleménye sajnos meghatározó a kormányzati irányításban, de álláspontját nem osztja a köztársasági elnök, a Fenntartható Fejlődés Igazgatósága, a kormányzat ágazati tisztségviselői és a szakemberek, illetve a múlt év végi párizsi klímacsúcs eredménye is mást mutat.
A Föld napja felelősebb és környezettudatosabb gondolkodásra ösztönzi az embereket, az Országgyűlésnek pedig jó példát kellene mutatnia, azonban Kövér László vezetése alatt az Országház is kifejezetten káros képet fest. A zöldparlament érdekében fordultam nemrég egy közérdekűadat-igényléssel az Országgyűlés Hivatalához, és így megtudtam, hogy tavaly pusztán A/4-es lapból 7 millió 443 ezret használt el az Országgyűlés. Ennek fő oka, hogy a XX. században ragadt házelnök merev vezetése alatt még mindig nem működik az elektronikus iratbeadás és ügyvitel.
Bár az Országgyűlés Hivatala már 2010-ben is hardverkulcsos laptopokat vásárolt a képviselőknek, mégis csak papíron lehet benyújtani például módosító javaslatot vagy írásbeli kérdést, ami a szükséges aláírások miatt egy vidéki képviselőnél olykor felesleges utazásokat, indokolatlan környezeti terhelést is jelent. Érthetetlen, hogy a XXI. században, amikor már adóbevallást is lehet elektronikusan benyújtani, miért olyan a vagyonnyilatkozatok elektronikus rendszere, hogy gépi kitöltés után is kötelező kinyomtatni, aláírni és úgy beadni, amit aztán kép formájában tesznek közzé a világhálón, nem is szöveges, kereshető formában, amit az átláthatóságért küzdő civil szervezetek is régóta hiába szorgalmaznak, no és persze nem is környezettudatos.
A Microsoft kormányzati támogatása is megérne egy misét vagy inkább gyónást. A multicég irányában való informatikai függőségünk fokozása környezetvédelmi szempontból is aggályos, hiszen a nyílt forráskódú, linuxos számítógépek sokkal tovább jók, használhatók, nem arra játszanak, hogy néhány év elteltével új eszközöket kelljen vásárolni.
A Kövér László vezette Országgyűlés e téren sem mutat jó példát, csak az internetcenzúrában jár élen, hiszen a legolvasottabb jobboldali hírportál, a kuruc.info például nem érhető el hivatali hálózatról. Az abszurd módon a napelemeket is megadóztató környezetvédelmi termékdíj bevezetése után azt is javasolja a Jobbik, hogy az Országgyűlés Irodaházának tetejére szereljenek napelemeket, és ültessenek oda növényeket, ami nemcsak barátságosabb volna, hanem jó hatással lenne a mikroklímára is.
Rossz üzenetnek tartom azt is, hogy a Parlament dohányzóudva-rát több ezer wattos hősugárzóval fűtik, ezért az utca fűtésének megszüntetését is kezdeményeztem Kövér Lászlónál már egy éve, de hiába. Persze legalább annak örülhetünk, hogy az ülésterem mellett lévő műemlék hamutartókban már nem nyomja el a cigarettacsikkeit Szanyi Tibor, amire sajnos láthattunk példát korábban; ahogy emlékezetesek azok a beszédei is, melyek szondáért kiáltottak egy-egy - stílszerűen - feles törvény vitájában. (Derültség a Jobbik padsoraiban.)
Illés Zoltán kiebrudalásával és kiábrándulásával végképp elefántcsonttoronyból szemléli az ágazatot a kormányzat, én viszont többek közt az Országos Természetőr Egyesület elnöke, Temesi Géza tanácsait kértem, és készséggel segített is.
Feladatunk van bőven. Ő is régóta küzd azért, hogy fölhívja a figyelmet különböző problémákra, és arra a változásra, miszerint egy olyan küzdelem volt az emberiség korai története, amikor saját fennmaradásáért küzdött a természet erőivel, az éghajlati feltételekkel és a különböző élőlényekkel, vadon élő állatokkal szemben, míg jelene és jövője pedig éppen ellenkezőleg: küzdelem a természeti környezet, a vadon élő élővilág és az éghajlati feltételek fennmaradásáért.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kormányzat! Bízom benne, hogy felvetéseink megfontolásával és megvalósulásával nem kell megvárni a Jobbik kormányra kerülését.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi