V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A Homatech Recycling Zrt. egy 2015-ben alakult környezetvédelmi projekt megvalósítására létrejött beruházó vállalat. A zrt. gumihulladék-frakciók újrahasznosítását és olajipari termékek gyártását célzó beruházás megvalósítását tervezi.
A Szlovákiában, Dunaszerdahelyen már meglevő, öt éve működő hulladékfeldolgozó üzem működési tapasztalatait figyelembe véve a tervdokumentációk alapján az OT Industries, korábban Olajterv Csoport, elkészített egy basic tervet. A projekt segítségével Magyarországon keletkezett - tehát Magyarországon keletkezett - gumihulladék, használt gumiabroncs anyagában történő hasznosítása történik. Tevékenységéből eladható minőségű, az ipar számára értékes alapanyagokat, így olajat, ipari szént, acélt és gázt nyernek. Magyarország világviszonylatban is jelentős szerepet tölt be a gumigyártás területén, amelynek jelentős gyártási maradéka keletkezik. Ezen anyagok további hasznosítására is megoldást jelent a tervezett beruházás.
Az eljárás megkapta az ISCC-tanúsítványt, azaz a teljes Európára kiterjedő, Németország által kiadott zöldminősítést. A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkímélő Intézetének vizsgálata alapján is igazolást nyert a technológia megfelelősége.
A beruházás 50 új munkahelyet teremt. A beruházás eredményeként létrejövő hulladék-újrahasznosító üzem termékértékesítési teljesítménye exportnövekedést is jelenthet. A zrt. saját döntése volt, hogy új helyszínt keres a beruházásának. És a tegnapi szegedi tűzeset is arra világított rá, hogy a hulladék feldolgozása (Dr. Szél Bernadett: Lesz hulladékimport?), anyagában hasznosítása a lehető legrövidebb időn belül kell hogy megtörténjen. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi