DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! 2013 óta már nincsenek keretszámok, kivezettük azt a korábbi szabályozást. Egyetlenegy pontszám, egyetlenegy mértéke van annak, hogy ki kerül be és hányan kerülnek be az egyetemekre, főiskolákra, ez pedig az a pont, amit a felvételi kapcsán elérnek, ez határozza meg, hogy ki kerülhet felvételre, nincsen ennek semmilyen más befolyásoló tényezője. Tehát kinek-kinek a saját teljesítménye, a tudása, a saját pontszáma határozza meg, hogy bekerülhet-e, ha igen, hova, és államilag finanszírozott állami ösztöndíjas helyre vagy pedig nem. Egyebekben pedig csak az egyetemek kapacitása az, ami bármiféle határt szab annak, hogy kit és hogyan vesznek fel. A minimális pontszámkövetelmények tehát és az egyetemek kapacitása határozza ezt meg.
Az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzésre jelentkezők egy rangsorban versenyeznek. Tehát amennyiben valaki megfelel a jogszabályi minimumkövetelményeknek, az is előfordulhat adott esetben, hogy mindenkit állami ösztöndíjas képzésre vegyenek fel. 2016-ban alap- és osztatlan képzésen 280 pont, felsőoktatási szakképzésen 240 pont, mesterképzésen pedig 50 pont az a minimális szint, amely a felvételi során a sikerességhez elengedhetetlen. 2016-ban 41 szakon került megállapításra a jogszabályi minimumpontszámnál magasabb minimumpontszám-követelmény, szintén a tudás jegyében, ami mellett - mint a képviselő úr mondta - az LMP is elkötelezett.
Ön elmondta, hogy 72 ezren kerültek felvételre az elmúlt esztendőben, 72 260-an, és közülük 55 882-en állami ösztöndíjas helyre nyertek felvételt, így tehát az a keret, amely tavaly került meghatározásra állami ösztöndíjas keretre, nem került teljes mértékben kihasználtságra, ezért nézzük meg majd az idei számokat, nagy valószínűséggel idén sem fog erre sor kerülni. Ugyanakkor arra felhívnám önnek is a figyelmét, hogy az érettségizők száma 2013 és ’16 között (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) 72 600-ról 66 ezerre csökkent. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi