IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Az idei év elején került nyilvánosságra az a kormányzati háttéranyagnak látszó tanulmány, amely az önkormányzatok informatikai rendszerének egységesítéséről és totális kormányzati kontroll alá vonásáról szólt. Ez a háttéranyag kiütötte a biztosítékot az önkormányzatoknál, mivel lényegében a megmaradt önkormányzati autonómia felszámolását, a helyben dolgozó tisztségviselők jelentős mértékű elbocsátását vetítette előre, illetve fogalmazta meg kívánatos célként.
Kormányzati körökből akkor tagadták, hogy a megjelent anyag az ő megrendelésükre készült volna, a most beterjesztett javaslat azonban egy az egyben a tanulmányban felvázolt út megvalósítását, annak első lépéseit jelenti.
Az LMP az év elején az önkormányzatiság elleni támadásként értékelte ezt a tervezetet. Úgy láttuk akkor is, és úgy látjuk most is, hogy az önök tartalma és a most benyújtott javaslat tökéletesen beleillik abba a képbe, amit a Fidesz-kormány önkormányzati autonómiát leépítő gyakorlata alapján láthattunk az elmúlt években. Nézzük csak meg, hogy milyen arányban változott az elmúlt két és fél évtizedben a mérleg az önkormányzatok kárára és a központi kormányzat javára, akár csak a saját maguk által kezelt vagyonnal való rendelkezést illetően is.
A javaslat kormányzat által kommunikált céljai részben támogathatóak lennének, hiszen a helyi szinten az irodák között egységesített, integrált önkormányzati ügyviteli, vállalatirányítási rendszer segítené az átláthatóság, a hatékonyság növelése és a hivatalban dolgozók teljesítményének a nyomonkövethetőségét, és a párhuzamos, ezért pazarló rendszerek kiiktatásához is hozzájárulna, ami az LMP szerint is szükséges.
Azonban ahogy ehhez már hozzászokhattunk, nem nagyon van olyan kormányzati javaslat, ami e támogatható célok mögé rejtve ne valósítana meg olyan kormányzati szándékokat is, amelyeket a leghatározottabban el kell utasítani, jelen esetben a kormányzati centralizáció totálissá tételét és az önkormányzatiság végleges kiürítését.
A további centralizáció okaként a kormányzat az önkormányzatok eladósodásának a megakadályozását hozza fel érvként, mintha ma Magyarországon bármelyik önkormányzat komolyabb hitelt felvehetne kormányzati engedély nélkül. A települések jó része éppen arra panaszkodik, hogy még a minimális mozgástér lehetőségét is elvették tőlük. Egy-egy pályázat benyújtásához, önerő biztosításához is már komoly költségvetési átcsoportosításokra, betervezett fejlesztések elhalasztására lehet szükség, mert a kölcsönt nem veheti fel az önkormányzat.
A népnek eladni kívánt lózungok mögött tehát semmilyen valós tartalom nincs, csupáncsak a mindent ellenőrzése és hatalma alá vonni kívánó központi kormányzat hataloméhsége. Úgy látszik, hogy a Fidesz-kormány valamiért különösen vonzódik a központból irányított mamutrendszerekhez, és retteg attól, hogy rajta kívül bármelyik más hatalmi szint tényleges, tehát tőle független hatalommal rendelkezzen. Hiába az oktatásügyben a túlcentralizált KLIK csúfos kudarca, a hatalomvágy, a mindent uralni akarás felülírja a racionális igazgatásszervezés alapvető normáit.
Rátérve a javaslat konkrét tartalmára, nézzük, hogyan is képzeli el a kormányzat terve megvalósítását. A terv lényege, hogy az önkormányzati adatszolgáltatás és ügyintézés egységes informatikai hátterének bevezetésével - az ASP-rendszer - megteremtődnek a feltételei annak, hogy minden önkormányzati, helyi közigazgatási döntés kontrollált legyen a központi közigazgatás részéről. A kialakuló rendszerben a helyi közhatalom kiszolgáltatottá válik, mert a szükségtelenné vált háttérapparátusát le kell építenie, így gyakorlatilag megszűnik a saját szakmai háttere.
A kiszolgáltatottságot tovább növeli, hogy a központi szoftver, és így a saját rendelkezésre bocsátott adatai is elveszítik a rendelkezési jogukat. Mindebből 5-10 ezer közötti közszolga elbocsátása következik. Az elképzelés vélhetően megint a legkisebb településeket érintené a leghátrányosabban, amelyben a helyi ügyintézés lehetősége gyakorlatilag teljesen megszűnne, és ezzel nyilván ezek a kistelepülési munkahelyek is megszűnnének.
A Lehet Más a Politika a javaslatot a vidék Magyarországa elleni újabb támadásnak tekinti, és nem tudja támogatni. Kiállunk a reform várható legnagyobb kárvallottjai, a kistelepülések mellett, és fellépünk a munkahelyek megszüntetése ellen. Jelezzük azonban, hogy az LMP tudná támogatni a hivatali informatikai háttér egységesítését, de csak az azok feletti kontroll és a megrendelői pozíció megtartásával, kizárva a további centralizációt és az önkormányzati jogok csorbítását és a helyi közigazgatás leépítését. Köszönöm figyelmüket. (Dr. Gyüre Csaba tapsol.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi