DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Csak egy-két gondolat maradt bennem az előző felszólalásomból, amit idő hiányában kellett befejeznem, és még két dologról szeretnék beszélni. Az átirányításnál került el tőlem a szó. Már korábban is, amikor tárgyaltuk az Alaptörvényt, akkor is sokat vitatkoztunk ezen, hogy vajon jó-e ez vagy nem jó. A Jobbik Magyarországért Mozgalom és úgy emlékszem, a többi ellenzéki párt is teljesen egységes volt abban, hogy ezt senki nem tudta elfogadni, hiszen azért látni kell azt a köztisztviselőt, akit kineveznek egy munkakörbe, egy adott munkahelyre, és három nappal előtte kell vele írásban közölni, hogy - mondjuk - hat hónap időtartamig máshol fog dolgozni, más munkakörben, ez azt gondolom, olyan súlyú, ahol több féket kellene beletenni, és a közszolgálati dolgozónak több biztosítéka kellene legyen és jobb helyzetbe kellene kerülnie. Tehát ez is azt a kiszolgáltatottságot fogja erősíteni, amiről itt már beszéltünk korábban.
Még egyetlenegy dolog, az elbocsátások kérdése. Nekem az tetszik, hogy amikor ötpárti egyeztetések vannak, soha az államtitkár vagy a miniszter nyilván nem fog arról beszélni, hogy az ő ágazatában lévő dolgozókat fogjuk elbocsátani és ezt tervezzük. És milyen érdekes, hogy itt is szó volt elbocsátásról, az ötpárti egyeztetésen, de nem a köztisztviselői szférában, hanem a pedagógusszférában, ahol elhangzott Lázár miniszter úr részéről, hogy bizony Magyarországon a pedagógusok létszáma az OECD-országok átlaga fölött van, jóval meghaladóan, csökken a gyermeklétszám, a tanulólétszám, tehát nyilván előbb-utóbb szükség lesz egy létszámleépítésre ebben a szférában. Míg tegnap a Belügyminisztériumban pedig Pintér Sándor miniszter úr mondta, hogy azért azt figyelembe kell venni, hogy Magyarországon úgy átlagban a köztisztviselők, a közszolgálati dolgozók létszáma magasabb jóval az európai uniós átlagnál, jóval meghaladja, ha úgy nézzük, akkor a huszonegynéhányadik helyen vagyunk, vagyis ha azt nézzük, hogy milyen sokan vannak, akkor pedig az elsők között vagyunk, és ezt nem bírja el a magyar gazdaság így. Illetve Lázár miniszter úr pedig már korábban lebegtetett meg egy nagyobb mértékű létszámleépítést. Tehát ebből azért az látszik, hogy a közszférában kilátásban van egy nagyobb létszámleépítés, akár a közalkalmazottak, tehát a pedagógusok, akár pedig a közszolgálati dolgozók esetében is.
Úgy érezzük, hogy ez a törvény sem nyújt megfelelő védelmet, mert nyilván a kormánynak nem is az az érdeke, hogy a munkavállalók érdekét képviselje ebben az esetben, bár én azt gondolom, hogy jobb lenne a pártatlanság.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
De azt láttuk, hogy 2010 óta, mióta a Jobbik Magyarországért Mozgalom itt van a Magyar Országgyűlésben, hogy a kormányzati törekvések azok, hogy a dolgozók, bármilyen szférában is dolgozzanak, minél kevesebb joggal rendelkezzenek. Tehát még azok közül a jogok közül is sorban farag le a kormány, amelyeket 2010-ig sikerült kivívniuk a dolgozóknak, akár ha a munka törvénykönyvéről beszélünk, akár a közszolgálati dolgozókról beszélünk, mindig azt látjuk, hogy egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek a munkavállalók. És sajnos ez nyilván abban érhető tetten, hogy az állam részére próbál többletjogokat a közszolgálati dolgozókkal szemben biztosítani.
Míg a másik esetben már nem magyarázható meg így akkor, amikor a munkáltatók érdekeit biztosítja túl, a jóval erősebb munkáltató érdekét a munkavállalókkal szemben a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozóknál. Tehát sajnos ez a folyamat itt is fellelhető, és ezekkel a folyamatokkal messzemenőkig nem tudunk egyetérteni, ami kiszolgáltatottá teszi a magyar dolgozót, legyen az közszolga vagy pedig munkavállaló. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)
(17.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi