DR. BENE ILDIKÓ

Full text search

DR. BENE ILDIKÓ
DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar vasúti gépgyártás fellendítése örömteli és egyben rendkívül fontos döntése a kormányzatnak.
(12.30)
Emlékezhetünk, hogy ez nem mindig volt így: a szocialista kormányok idején mostohagyermeknek számított valamiért a vasúti ágazat. Az akkori szokások szerint eladta a baloldali kormányzat a külföldi befektetők által legjobban óhajtott, természetesen a legsikeresebb vasúti ágazatnak számító, azóta is nyereséges teherszállító vállalatot. Azonban a kormányzati szándék, valamint a Stadler szolnoki gyárépítése a nagy hagyományokkal rendelkező hazai vasútgyártást élesztette újra, s egyben lehetőséget teremtett arra, hogy a kiváló tudású magyar szakemberek aktív részt vállaljanak a magyar vasúti személyszállítás vonatállományának modernizálásában.
Ennek megfelelően a MÁV-Start Zrt. Szolnoki Járműjavító bázisán kifejlesztették és le is gyártották a modern követelményeknek megfelelő IC+ kocsikat, amelyek immár rendelkeznek minden szükséges engedéllyel is a sorozatgyártáshoz. A kocsik azóta sok százezer kilométert futottak, és a forgalomban is igazolták: a magyar mérnökök és szakemberek képesek a mai igényeknek, elvárásoknak megfelelő színvonalú, a nemzetközi piacokon is méltán helytálló vasúti kocsikat gyártani.
Az elmúlt évben a miniszterelnök úr a „Modern városok” programjának szolnoki állomásán bejelentette, hogy a kormány támogatja a Tisza-parti megyeszékhelyen kifejlesztett és megépített IC+ kocsik sorozatgyártását. Ezzel nem csupán a magyar fejlesztés jövőjét biztosítanák, hanem munkahelyek százait hozhatnák létre a MÁV-Start Zrt. Szolnoki Járműjavító bázisán. Ez a beruházás új lendületet adna a vasútgépészeti ágazatnak, ezért is örömteli az a hír, hogy az első darabok gyártásáról már megszületett a kormányzati döntés.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mit lehet tudni a gyártás részleteiről? Mikorra várható a Szolnoki Járműjavító bázisán a sorozatgyártás elkezdése? Hány új munkahelyet teremthet a fejlesztés? Válaszait a szolnoki és a Szolnok környéki polgárok nevében előre is köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi