DR. HOFFMANN RÓZSA

Full text search

DR. HOFFMANN RÓZSA
DR. HOFFMANN RÓZSA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A világtörténelem egyebek mellett arra tanít, hogy a külpolitika, a diplomáciai kapcsolatok és a külügyek általában véve meghatározóak lehetnek egy-egy nemzet vagy régió sorskérdéseinek alakulásában. Békeidőben kisebb hazai figyelem övezi a nemzetközi történéseket, és ez így van mindenütt a világban. Ám változó korokban és háborús időkben nemcsak a politikusok érdeklődése és aktivitása nő meg, hanem a polgárok magánbeszélgetéseit is uralják a médiában sűrűn tárgyalt külpolitikai témák. Ez a jelenség figyelhető meg Magyarországon is a tömeges népvándorlás tavaly robbant kérdései kapcsán. Indokolt tehát, hogy az Országgyűlésben mind több szó essék nemzetközi vonatkozású témákról.
Ebbe a sorba illesztem a külképviseletekről szóló törvénytervezetet, amelyet a múlt héten kezdett tárgyalni a tisztelt Ház. Fontosságát talán nem szükséges bizonygatnom, hiszen nyilvánvaló, hogy külpolitikánkat és egész Magyarországot a külszolgálatot teljesítő diplomatáink jelenítik meg állandó jelleggel szerte a világban. Az ő kiválasztásuk, képzésük, tevékenységük jó szabályozása tehát kulcskérdés hazánk érdekeinek és értékeinek képviselete szempontjából.
A diplomáciának számos dimenziója van, mint tudjuk. Közülük talán a legkevesebb szó a parlamenti diplomáciáról esik, holott jelentősége vitathatatlan a demokratizálódó nemzetközi térségben. Az országgyűlési képviselők a szerteágazó kapcsolatok művelésén keresztül járulnak hozzá Magyarország nemzeti céljainak szolgálatához. A nagyvilág politikusaival kiépített személyes kapcsolataik, a konferenciákon, közgyűléseken, két- és többoldalú hivatalos vagy baráti találkozók alkalmával ápolt személyes kapcsolataik, megbeszéléseik és vitáik mind azt célozzák, hogy a nagyvilág értse és értékelje Magyarország törekvéseit. Ebben a szép küldetésben magától értetődően osztoznak a Kereszténydemokrata Néppárt elkötelezett képviselői.
A magyar parlamenti diplomácia rendkívül aktív. Számos külföldi vendéget, delegációt fogadtunk az elmúlt években. Csak 2015-ben 192 külföldi küldöttséget, amelyből 11-et nemzetközi konferenciák alkalmából. Kiemelt figyelmet kapnak a nemzetpolitikai és az EU-s témák. Az előbbit épp az elmúlt hétvégén, március 31-én és április 1-jén a 11. alkalommal megtartott Kárpát-medencei Képviselők Fóruma, a KMKF példázza. Jól működnek a parlamenti kétoldalú baráti tagozatok, a személyesség biztos fórumai. A kétoldalú kapcsolatok mellett meghatározó a nemzetközi parlamenti szervezetekben történő szerepvállalásunk is. Hét ilyenbe delegál a magyar Országgyűlés állandó küldöttséget, köztük több kereszténydemokrata képviselőt. E hét szervezet a következő: az Interparlamentáris Unió, az Európa Tanács, a NATO, az EBESZ, a középeurópai kezdemények, a Frankofón és az Euromediterrán Parlamenti Közgyűlés.
A parlamenti diplomácia csak botladozhatna, ha nem volna kiváló segítője az Országgyűlés Külügyi Igazgatósága. Az igazgatóság vezetőinek és munkatársainak professzionális, nemzetközi körökben is magasra értékelt munkájáért e fórumon is illik minden képviselőnek köszönetet mondani. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a KDNP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi