DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Biztos vagyok benne, hogy Földi László és L. Simon László képviselőtársaim abból a meggyőződésből javasolták, hogy 2017 legyen Arany János-emlékév, amit az Arany János-i életmű értéke, művészi értéke, amit a személyi példamutatás jelent számukra.
Ha önök jól ismerik Arany János életművét, munkásságát, eszmeiségét, akkor azért nem lehet könnyű önöknek most a Fidesz soraiban politizálni. Ugyanis Arany János egyszerre volt humanista, felvilágosult, hazafi és plebejus költő és őszinte ember. Tehát ha idézni szeretnék, látom, még sorainkban van, ha kicsit hátrébb is húzódott, Simon Róbert Balázs képviselő úr nagyon nemes gondolatot mondott, hogy a megemlékezés jobbakká, nemesebbekké tesz bennünket. Igen, képviselő úr. Azzá tesz, ha méltó a megemlékezés és őszinte. Igen. Akkor jobbakká és nemesebbekké tesz bennünket. Ezt nagyon kívánom önöknek is, magunknak, mindannyiunknak. Ugyanis, ha visszagondolunk akár csak az elmúlt néhány év eseményeire itt a parlamentben, akkor azért azt kell mondjam, hogy sokat tanulhatunk Arany Jánostól, sokat tanulhatunk abból az eszmeiségből, abból az emberi tartásból, abból az erkölcsiségből, amit ő képviselt, művészi szinten megjelenített a költeményeiben. Nagyon örülök, hogy az előterjesztő Földi László is említette az Őszikéket, ezen belül is nevesítette az Epilógust. Ebből szeretnék két sort idézni. „Ha egy úri lócsiszárral / Találkoztam s bevert sárral: / Nem pöröltem, - / Félreálltam, letöröltem.”
Amikor ezt 18 évesen tanultuk az iskolában, nagyon nehezen értettem. Tele voltam energiával, dühvel, változtatni akarással. Most, így pár évvel később, amikor talán találkoztam én is ilyen képi beszéddel élve úri lócsiszárral, aki bevert sárral, meg tudom érteni a bölcs embert. Ő azt mondja, hogy: nem pöröltem, félreálltam, letöröltem. Azt kívánom, hogy az Arany János-év legyen a nemes megemlékezés éve, ne pöröljünk, hanem a valódi értékekre, a nagy művészre emlékezzünk. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi