BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Magyarország 1939-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal, amelyet 1951-ben megújítottunk, nagyköveti szintre emeltünk, és megnyitottuk nagykövetségünket Teheránban. Az 1979-es iszlám forradalom győzelmét követően Magyarország azonnal elismerte az újonnan létrejött Iráni Iszlám Köztársaságot.
Együttműködésünk fejlesztésében segítséget nyújtanak a parlamenti baráti tagozatok. Az iráni parlamentben 2000 nyarán, a Magyar Országgyűlésben 2000 decemberében alakult meg a baráti tagozat. Az első találkozóra 2005 májusában került sor a magyar négypárti delegáció teheráni látogatása formájában. 2013 áprilisában a teheráni kereskedelmi, ipari, bányászati és mezőgazdasági kamara magas szintű üzleti delegációval látogatott Budapestre. Ebből az alkalomból a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-iráni gazdasági fórumot és üzletember-találkozót szervezett. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a teheráni magyar nagykövetség együttműködésével 2014-ben 19 tagú üzletember-delegáció utazott Iránba. A látogatás célja a magyar-iráni gazdasági kapcsolatok erősítése és bővítése volt.
A Magyarország és Irán közötti kereskedelem nem változott jelentős mértékben az elmúlt években. 2013-ban növekedést figyelhetünk meg az exportban és az importban egyaránt. A magyar export szempontjából perspektivikus ágazatoknak, termékcsoportoknak számítanak a feldolgozott élelmiszerek, a vegyipar, a gyógyszeripar, a gépipar, az építőipar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a környezetvédelmi technológiák és a turizmus. Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy bizonyos árucikkek kereskedelme korlátozás vagy tilalom alá eshet.
2015-ben új korszak kezdődött Magyarország és Irán kapcsolataiban. A kormányfői látogatás során a két ország miniszterei több kétoldalú megállapodást írtak alá például a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetés ösztönzéséről. A magyar küldöttségnek egy magyar üzletemberekből álló csoport is része volt. A kormány a magyar-iráni gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésével összefüggésben hétpontos akciótervet fogadott el 2015 júliusában. Ez többek között, az öntözést is beleértve, a vízgazdálkodás, a mérnöki szolgáltatások, a városüzemeltetés és az autóipari beszállítások terén lát üzleti lehetőséget a magyar cégek számára. A cselekvési terv ezen túl egy magyar kulturális intézet megnyitását is előirányozza Teheránban.
Magyarország úgy véli, hogy Irán visszatérése a nemzetközi közösségbe elősegíti a Közel-Kelet stabilitásának helyreállítására irányuló erőfeszítéseket. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2015 júliusában megszavazta a nemzetközi közösség és Teherán között az iráni nukleáris energia békés célú felhasználásáról szóló megállapodást. Az alku végrehajtását a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői ellenőrzik, és az ő véleményüktől függ az Iránnal szemben bevezetett gazdasági és pénzügyi szankciók fokozatos feloldása is. Az EU már a korábbi, februári megállapodást követően felfüggesztett néhány korlátozó intézkedést, aminek időtartamát később meghosszabbították.
Az előttünk fekvő javaslat a már említett, a jövedelem- és a vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló megállapodásról, annak kihirdetéséről szól. Miért fontos ez? Azért, mert a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődését nagymértékben elősegíti a jogilag megfelelően szabályozott gazdasági környezet.
(10.50)
Az adóegyezmény megkötése kedvezőbb, áttekinthetőbb gazdasági és jogi hátteret biztosít Magyarország és Irán befektetői számára. A Magyarország és Irán között megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, 2015. november 30-án aláírt megállapodás fő célja az adóztatás szabályozása, kiszámíthatóvá tétele a kétoldalú kapcsolatokban. A megállapodás hatálya a jövedelem- és a vagyonadókra terjed ki. Jelentősége, ahogy alkalmazásával kizárja a magánszemélyek, illetve vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását oly módon, hogy meghatározza, hogy az egyes jövedelemfajták és vagyontípusok tekintetében melyik szerződő félnek milyen körben van adóztatási joga. A megállapodás a szerződő felek illetékes hatóságai számára információcserére nyújt lehetőséget, biztosítja továbbá azt, hogy bármelyik szerződő fél egyeztető eljárás lefolytatását kezdeményezze a másik félnél, amennyiben úgy látja, hogy annak adóztatása nem felel meg a megállapodás rendelkezéseinek.
Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatban foglaltakat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi