IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az idei felvételi eljárást jogsértések, a felvételiző fiatalokat érintő hátrányok is beárnyékolják. Igazságtalan és tisztességtelen, hogy a felvételi hajrában léptetnek életbe módosításokat. Ilyen változtatást tapasztalhattak az agrárképzési területre jelentkezők is, megvariálták a választható érettségi tárgyak körét. Akik éveken át két tárgyra koncentráltak, egyszerre konkrétan, mondjuk, a biológiára és a kémiára, fakultáción és különórákon is részt vettek, azok most rosszabbul jártak, hiszen elveszítik előnyüket; elég lesz egyetlenegy szabadon választott tárgyat választani, és ebből érettségizni a felvételihez. A másik oldalról: aki a két tárgy miatt nem akart erre a területre felvételizni, annak lehet, hogy már késő ez a módosítás.
Tisztelt Államtitkár Úr! Egy másik téma: miért történhet ez a hirtelen és idő utáni változtatás a felvételi eljárás kellős közepén? Miért kellett most januárban belenyúlni a felvételikbe? Miért nem tették ezt meg legkésőbb a tanév előtt, tehát nyáron?
Változtatásokat vezettek be a két tannyelvű, nemzetiségi nyelven oktató iskolákba járókat érintően is. A jelentkezés előtt három héttel zártak ki több száz diákot az érettségiből, felvételiből. Eddig minden tanulót megilletett a jog, hogy idegen, illetve nemzetiségi nyelven tehessen érettségi vizsgát, most viszont azonnali hatállyal, az érettségire jelentkezés kellős közepén azoktól, akik ilyen iskolába jártak, de ilyen oktatásban nem vettek részt, elvették a lehetőséget, pedig lehet, hogy bár a két tanítási nyelvű oktatásban nem vettek részt, de mégis le tudnának érettségizni nemzetiségi nyelven, hiszen például előkészítős osztályokba jártak.
Tisztelt Államtitkár Úr! A jogsértés kapcsán az oktatási biztos is kéri a válaszát: miért zárnak ki több száz diákot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) abból az érettségifajtából, amire évek óta készülnek? (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi