DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Kedves Képviselő Úr! Köszönöm a felvetését, mert valóban itt van ez a probléma, amire valamilyen megoldást tényleg kell találni. Annyit azért hozzátennék, hogy szerintem - meg amennyire láttam, itt a parlamentben is - egy kétharmados törvényről lévén szó azért megvolt a támogatottság ahhoz, hogy a természetes vizeken - és ez a kulcsszó, amit most ön kihagyott - a nagyüzemi halászatot fejezzük be. Én úgy éreztem, hogy ebben van konszenzus, és az érzéseken túlmenően a parlament többsége is, kétharmados többsége mindig megszavazta a törvényt.
(14.30)
Amikor az eredeti nagy törvény, új törvény elfogadásra került, akkor önök is támogatták, aztán a későbbiekben, amikor módosítottuk, akkor volt, amikor tartózkodtak, volt, amikor nem támogatták, de mégis itt a parlamenti patkóban is, pedig kevés dolog van, amiben kétharmados szinten egyetértünk, de ebben azért mindig kialakult a kétharmados támogatottság.
Valóban van 240 halászcsalád, akinek ez problémát okoz, hogy a természetes vizeken a nagyüzemi halászatot megszüntettük, de szerintem itt a 21. században azért ökológiai szempontokat is figyelembe véve ezt a döntést meg kellett hozni. Tehát ezeknek a folyóknak, ezeknek a vízfelületeknek az a reprodukciós képessége, ami ötven, száz vagy kétszáz évvel ezelőtt megvolt, már nincsen meg. És ebben volt is egyébként egy konszenzus. Ráadásul van a 240 halászcsaláddal szemben 350 ezer horgász, és a két társadalmi rétegnek azért nem teljesen ugyanazok az érdekei. Ráadásul nemzetgazdaságilag is kimutathatóan nagyobb hasznot produkálnak az ország javára a horgászati turisztikai fejlesztések, mint akár a halászatiak, s még egyszer mondom, ökológiai szempontból sem találtuk ezt a kettőt összehangol-hatónak.
Egyébként tárgyaltunk, miniszterhelyettes úr már fogadta őket, nem a szervezett tüntetés kapcsán, hanem már előtte is voltak egyeztetések. Megmarad az ökológiai célú szelektív halászat; most azt kell megtalálni, hogy azok a halászok, akik életvitelszerűen ebből éltek, ők a jövőben hogyan és mit tudnak ebben az ágazatban tenni. De még egyszer azt szeretném mondani, hogy 350 ezer horgász, szemben a 240 halásszal, egy ökológiai szempont, szemben egy gazdaságival. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mi az ökológiai szempont és a horgászszempont mellé tettük le a voksot.
Elnézést kérek, és köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi