SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint azt legtöbben tudják már, közelítőleg 240 halászcsalád veszítette el a megélhetését azokkal az átalakult halászati és halgazdálkodási szabályváltozásokkal, amelyek január 1-jétől megszüntették Magyarországon a természetes vízi halászatot. Nyilvánvalóan lehet erről vitázni és már vitáztunk is itt a parlamentben, hogy hosszú távon természetes vizeink halfaunájára, ökológiai állapotára és általában a vidéki közösségek életére ez milyen hatással van, de most van ennél tűzoltóbb jellegű, fontosabb munka, hogy mi lesz ezekkel a halászokkal és mi lesz a családokkal. Jó néhányan ezek közül a megélhetésüknek egy jelentős részét olyan infrastrukturális eszközökbe, olyan halászati eszközökbe fektették, amelyek egy nap alatt váltak értéktelenné, és ezáltal ellehetetlenült hosszú távon a megélhetésük, hiszen mit kezdjenek a megvásárolt csónakjaikkal, csónakmotorjaikkal, varsáikkal, hálóikkal, amikkel most éppen nem tudnak mit kezdeni.
Igazából a halászok érdekképviselete által szervezett megmozdulás üzenete volt az, hogy már azt is nagy hálával fogadnák, ha a kormányzat megkezdené velük az érdemi tárgyalást, és megnyílna annak a lehetősége, hogy akár kárpótlás, akár kötelező érvényű, a mostani halgazdálkodási hasznosítót, tehát a Mohoszt kötelező érvényű ökológiai célú halászat, szelektív halászat megvalósításánál kapnának megbízást, akár hogyha felvásárolnák az értéktelenné vált eszközeiket, akár ha a megélhetésükhöz, új szakmakereséshez kapnának segítséget. Nyilvánvalóan a legtöbbjüknek az jelentene megoldást, ha visszakaphatnák az életüket, hiszen egy olyan napsütéses napon, mint a mai nap, azért a halászemberek legtöbbször már a vízen voltak, és jó néhányan vannak ott közülük, akiknek nem pusztán a nagyapjuk volt halász, hanem az unokáikat is erre a szakmára tanították, és nekik az jelentene megoldást, ha visszatérhetnének a vizekre.
De kíváncsian várom a kormányzat álláspontját, hogy látnak-e esélyt, hogy ez az álláspont változzon és a halászat érdekében történjenek lépések. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi