DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Nem kívánom kihasználni ezt az időt.
A törvényjavaslatunk négy paragrafusból áll. Az 1. § az egyesületekkel és az alapítványokkal, vagy ahogy hétköznapi nevén szoktuk mondani, a civil szervezetekkel foglalkozik. A Ptké. elfogadásakor úgy gondoltuk, hogy mind az alapítványoknál, mind az egyesületeknél elegendő lesz két év ahhoz, hogy ezek a szervezetek az alapszabályaikat az új Ptk.-nak megfelelően módosítsák. Az OBH adatai idén február 19-én, tehát kevesebb, mint egy hónappal a határidő lejárta előtt azt mutatták, hogy 53 ezer civil szervezet még eme kötelezettségének nem tett eleget, és ez az 53 ezer szervezet egyben a Magyarországon bejegyzett civil szervezetek 65 százalékát teszi ki. Így képviselőtársaimmal úgy gondoltuk, hogy sokkal fontosabb a méltányosság, mint a szigor. Ebben a ciklusban nem először tol ki ilyen határidőt az Országgyűlés, ha ezt holnap képviselőtársaim elfogadják.
A 2. és 3. § már a gazdasági társaságokkal foglalkozik. A 2. § azt szabályozza, hogy ha a gazdasági társaságok, szövetkezetek a Ptk.-nak megfelelően módosítják a társasági szerződésüket, alapító okiratukat, akkor amiatt, hogy jogszabály-módosítás történt, ne kelljen külön illetéket fizetni. Így nem kell külön illetéket fizetni a törzstőkeemelésért, illetve ha a társaság a Ptk.-nak megfelelően módosítja létesítő okiratát, és ebben az a szituáció is benne van, hogy ha a Ptk. megengedő szabályai miatt kell a saját létesítő okiratukat módosítani. Ha viszont olyan adatot kívánnak változtatni, ami nincs összefüggésben a Ptk. módosításával, például másik ügyvezetője lesz a cégnek, vagy más tag lép be a cégbe, akkor ezen adatváltozásért fizetni kell illetéket és közzétételi költségtérítést, de csak ennek a módosításnak megfelelően. Tehát akkor sem kell fizetni a Ptk.-nak való megfelelés miatt.
A 3. § már nem vonatkozik az összes gazdasági társaságra, csak a korlátolt felelősségű társaságnál teszi lehetővé, hogy a törzstőkét nem 2016. március 15-ig, hanem 2017. március 15-ig kell a Ptk.-nak megfelelően módosítani.
A törvényjavaslat 4. §-a a kihirdetésre vonatkozik.
Köszönöm mindazon képviselőtársaimnak, akik lehetővé tették, hogy ezt a törvényjavaslatot házszabálytól való eltéréssel tárgyaljuk, és kérem képviselőtársaimat, hogy a zárószavazásnál is szavazatukkal támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi