KUCSÁK LÁSZLÓ

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ
KUCSÁK LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben a pedagógusok részéről több kritika érte a köznevelés helyzetét. Látva a vitás, a megoldást igénylő ügyeket, miniszter úr országos konzultációról döntött, amelynek keretében tankerületenként fórumokat tartva kívánta kikérni a pedagógusok véleményét, hogy e konzultáció eredményeképpen pontosan feltérképezhesse a pedagógusokat feszítő problémákat, összegyűjtse észrevételeiket, javaslataikat. Nyilvánvaló: a pedagógusok azt várják, hogy észrevételeik ne sikkadjanak el, megnyugtató válasz szülessék a felvetéseikre, és érthető türelmetlenség is tapasztalható részükről. Ezért nagy nyomás nehezedik a köznevelési kerekasztalra, a felállt munkacsoportokra, ugyanakkor a kapkodó megoldások hibákat szülhetnek.
Mindezek miatt is érthetetlen a pedagó-gus-szakszervezetek viselkedése, amelyek - és vezetőik is - pontosan tudják, hogy a megoldások csak tárgyalóasztal mellett születhetnek meg, és azzal, hogy nyomásgyakorlási szándékkal kivonulnak a kerekasztal munkájából, lemondanak arról, hogy a pedagógusok szempontjait megjelenítsék. Lehetetlen nem gondolni arra, hogy a szakmai indokokon túli megfontolások is mozgatják őket, különösen, ha felidézzük, hogy a szocialista kormányzás alatt, amikor 2010-re az oktatásra fordított állami támogatások nominálisan nem érték el a 2003-as szintet, hallgattak.
Szakszervezetekkel vagy nélkülük - mindez nem változtat azon, hogy a pedagógusok felvetéseivel érdemben kell foglalkozni, és a tárcának olyan megoldásokkal kell előállnia, amelyek megnyugtató és szakmailag jó válaszokat adnak a kialakult helyzetre.
Tisztelt Államtitkár Úr! Hányan vettek részt a megtartott tankerületi fórumokon, és milyen eredményei voltak ezeknek? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma beemeli-e a fórumokon elhangzott felvetéseket a köznevelési kerekasztal munkájába? Várható-e, várhatók-e az észrevételek alapján érdemi intézkedések, döntések a kormány részéről? Ha igen, milyen ütemezéssel számíthatunk változtatásokra? Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi