MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! 2015 végén a kétharmad hiányában keresték az ellenzékkel a konszenzust, hogy átmehessenek azok a módosítások, amelyek végeredményeként a Magyar Országos Horgászszövetségen keresztül rendezhetik el a természetes vizek kezelését. Rengeteg ígéret elhangzott, de nézzük meg, hogy mi lett a valóság: hal és gazda nélkül maradt horgászterületek, munka és jövő nélkül maradt halászcsaládok és átvert emberek. Ez a kézzelfogható eredménye az önök természetes vizeken történő ténykedésének.
(Dr. Szűcs Lajost a jegyzői székben
Gelencsér Attila váltja fel.)
De nézzük azt is meg, hogy ki a káosz és politikai háttéralkuk nyertese: a bizonytalanságot kihasználó rapsic, az őshonos halakat kiszorító invazív fajok, na és persze a Fidesz közeli egyesületek, társaságok. A januártól senki földjévé tett természetes vizek kifosztása hatalmas ütemben kezdődött el, félipari módszerekkel tömegesen fogták ki telelőhelyeikről a halakat, a rablóbandák egymás között osztották föl a folyószakaszokat, tették tönkre évek, évtizedek munkáját, nem kímélve védett halakat, sérülékeny populációkat sem. Állami víz- és halvédelem szintjéről pedig ne is beszéljünk, teljesen felesleges, az a nullához közelít. Sőt, a horgászoknak is komoly panaszaik vannak, mire ugyan megköttetnek majd a legtöbb területen a megállapodások, egy teljes horgászszezon kiesik, hiszen lassan eljön jó néhány fajra a tilalmi időszak. A kormány és a Mohosz felelőssége megkerülhetetlen. Egymásnak ugrasztottak horgászt és halászt, haltermelőt és telepítőt, időst és fiatalt, hobbiját űzőt és természetvédőt, miközben a valódi ellentét nem köztük feszül. Azt is ígérték, hogy a hagyományos, a vizeket nem kizsákmányoló halászat megmaradhat bizonyos keretek között. A több száz érintett család nem szeretne múzeumokba költözni, nem egy régi, lesajnált életmód utolsó példái. Az ő tevékenységük a XXI. század körülményei között is beépíthető. Ki fog szelektíven halászni? Kik fogják az invazív fajokkal felvenni a versenyt? És talán, ami a legtöbbünket érinti, hogy fogunk helyben fogott halat enni egy tó- vagy folyóparti étteremben? Miből lesznek hal alapú gasztrofesztiválok ellátva? Tudom, tudom, önöknek ez nem gond: majd veszünk külföldről.
Mindezek alapján kérdezem tisztelt államtitkár urat, miért nem történt meg időben a természetes vizek átadása, átvétele, ki ezért a felelős. Mi lesz ennek a következménye? Ki és hogyan kárpótolja a kifosztott vizeket? Mikortól lesz érdemi halőrzés? Mi lesz a halászokkal? Bocsánatot kérnek az érintettektől? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi