ROGÁN ANTAL,

Full text search

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Két dologban egészen biztosan egyetértünk. Először is mondandójának a legutolsó részében: a Saul fia sikeréhez a kormány nevében miniszterelnök úr már a hajnali órákban külön is gratulált. Azt gondolom, ez valóban mindenki sikere, Magyarország sikere, egyébként pedig egy új filmtámogatási rendszer sikere is, amit viszont önök nem támogattak annyira a tisztelt Házban. Ezt azért ne felejtsük el, tisztelt képviselőtársaim! (Felzúdulás az ellenzék soraiban.) Mert ez egy olyan filmtámogatási rendszer, amely lehetőséget ad arra, hogy a jó alkotók érvényesülhessenek, és adott esetben még Hollywoodban is sikert arathassanak.
A másik pedig, amiben egyetértünk, tisztelt képviselőtársam, hogy minden választás rendkívül fontos, a 2010-es és a 2014-es is; ezért vannak önök ellenzékben. S természetesen fontosak az időközi és az önkormányzati választások is. Salgótarján minden polgárának, aki részt vett az országgyűlési választáson, és magam is személyesen köszönöm a kormány nevében, hogy eleget tett a demokratikus normákból fakadó bizonyos értelemben kötelezettségének, illetve jogának - kiki hogyan értelmezi ezt -, és elment a választásokra. Azt gondolom, a Szocialista Párt meg tudta tartani azt, amit az egyébként elveszített 2014-es önkormányzati választásokon is megnyert. Ebben önmagában nincs semmi meglepő.
Azt viszont tegyük hozzá, tisztelt frakcióvezető úr, én nagyon nem szeretném, ha ugyanabba a helyzet-be kerülnének a salgótarjáni polgárok, amilyen-be az ország került Gyurcsány Ferenccel 2006-ban. Mert egy kicsit nagyon hasonló a helyzet. Önök 2006-ban az ország költségvetéséről próbáltak meg - hogy is mondjam? - mélyen hallgatni, egészen addig, amíg nem jutottunk a választások végére.
(13.40)
Most pedig azt látjuk, hogy egy város költségvetéséről próbálnak meg rendkívül mélyen hallgatni. Ugyanis minden önkormányzat nemcsak hogy benyújtotta, de már régen elfogadta a költségvetését, ezt egyes-egyedül Salgótarján és a salgótarjáni képviselőtestület nem tette meg. Hírek szerint azért, mert Salgótarján városában, amit egyébként több mint 3 milliárd forintos adósságátvállalással támogatott 2010 és ’14 között a kormány, és amit egyébként önök pozitív többlettel vettek át 2014-ben, ma állítólag 1 milliárd forintot jelentősen meghaladó hiány tátong a költségvetésben, és akkor ezzel, azt gondolom, a salgótarjáni polgárokat is szembesíteni kellene. Illetve el kellene mondani, hogy hová lett a pénz, tisztelt frakcióvezető úr. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Azt ti csináltátok.)
Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos kérdéssé válik majd Salgótarjánban a következő hónapokban. Az biztos, hogy az a helyzet nem tartható, hogy önök még a törvényeket is megszegve nem adják be a költségvetést azért, hogy a választók ne értesülhessenek arról, hogy valójában az önök által vezetett város milyen pénzügyi helyzetben is van. Erre az igazságra mindannyian kíváncsiak vagyunk, és ha valóban ez van, akkor, azt gondolom, a szükséges vizsgálatokat is le kell folytatni, az Állami Számvevőszéknek éppúgy (Gőgös Zoltán: Fenyegetőzöl?), mint egyébként a kormányhivatalnak. (Nagy zaj, folyamatos közbeszólások az MSZP soraiban.)
Tisztelt Képviselő Úr! Ez csak akkor van így, ha a költségvetésben hiány van.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi