SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Földművelésügyi Minisztériumnak „Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény felülvizsgálata és módosítása” című dokumentuma jelent meg az interneten, és nyilvánvalóan ez a dokumentum az, ami az erdőtörvény koncepcióját újragondolná.
Nyilvánvalóan ez a koncepció így első ránézésre nem tűnik szakmailag tökéletesen megalapozottnak, mert habár elismeri a sokrétű, semmi mással nem pótolható értékét az erdőknek, mégis alkalmat teremtene arra, hogy a természetvédelmi vagy közjóléti szempontból jelentős szabályok nagyon szűk látókörű gazdasági érdekek szerint legyenek felülírva.
Nyilvánvalóan rendkívül sajnálatos ebben a helyzetben, hogy a tárca két területet, a természetvédelmet és az erdőgazdálkodást megpróbálja egymással szembeállítani, pedig a konfliktusok nem ezek között vannak: a jó erdész a természetvédelem barátja, és egy széles látókörű természetvédő az erdészet barátja. Ennek megfelelően csupán most arról lenne szó, hogy a szabályozást megpróbálják úgy felpuhítani, hogy a fakitermelés és az abból szerzett haszon olcsón maximalizálható legyen.
Nyilvánvalóan érdekes az, hogy olyan demokratikus eszközöket is sértő javaslatok vannak benne, amelyek korlátoznák a helyi önkormányzatok lehetőségeit arra, hogy helyi védetté nyilvánítással, amennyiben erdő művelési ágú területről van szó, a helyi védett terület erdőgazdálkodását maguk határozhassák meg, és ezt a Földművelésügyi Minisztérium hatáskörére emelnék fel. Nyilvánvalóan meglepő az is, hogy a Natura 2000-es területekről gondoskodik ez a jogszabály-koncepció, és nyilvánvalóan aggasztó az, hogy a természetvédelemért felelős miniszter alapvetően a természetvédelem érdekeit jelentős mértékben sértő javaslatot, illetve koncepciót terjeszt be.
Tisztelt Államtitkár Úr! Most azért mondom csak, hogy világos legyen. Ha azt mondja, hogy ezt a koncepciót visszavonják és széles körű társadalmi egyeztetés alapján újragondolják, el fogom fogadni az interpellációját, mert a kérdés nyilvánvalóan arra irányul, hogy az a fajta törekvés, ami látható a kormány és kormányközeli körök törekvéséből, hogy lenyúlják a természeti erőforrások sokaságát, most újabb teret kap-e az erdőgazdálkodás kapcsán vagy sem. Amennyiben visszavonják, el fogom fogadni a válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi