FARKAS SÁNDOR

Full text search

FARKAS SÁNDOR
FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! Mindannyian emlékszünk, két hete gyönyörű tehenek voltak itt a Parlament előtt, amelyek gazdái újra jelezték a kormány felé, hogy súlyos a helyzet a tejágazatban. Párbeszédre és megoldásra nyitott tüntetés volt ez, ami már szinte nem is meglepő. Sok más, közelmúltban lévő demonstrációval szemben ez a tüntetés nem csapott át kormányellenes hisztériakeltésbe, talán annak köszönhető ez, hogy a balliberális erők nem látnak akkora tömeget a tejtermelőkben, akikre puccsot lehetne alapozni, vagy annak, hogy a tejágazat szereplői nem ülnek fel az olcsó hazugságoknak, amelyeket más ágazatok nehéz helyzetben lévő dolgozói sajnos már bevetettek.
A tüntetők az uniós kvótarendszer megszűnése és a külpolitikai nehézségek miatt kialakult kereskedelmi anomáliák hatására kialakult európai tejágazati nehézségektől sújtva magasabb felvásárlási árakat, áfacsökkentést, a tejimport visszaszorítását és új piacokat követelnek. A követeléseiket petíció formájában a kormánynak is eljuttatták, szakmai alapon, szakmai érvekkel szakmai megoldást várva a tiltakozók. Van bizalmuk a kormány felé, hiszen eddig is igyekezett minden tőle telhetőt megtenni a nehézségek csökkentése érdekében. A legutóbbi intézkedés, hogy a tej áfája jövőre 5 százalékra csökken, de folyamatosak a tejpiaci ellenőrzések és az ágazat kiemelt támogatása is, amelyben az uniós és nemzeti forrásból folyósított többlettámogatásokon kívül a jövőre jócskán megemelt összegből finanszírozott „Igyál tejet!” program is beletartozik. Ugyanakkor az is tudvalevő, hogy a kormány folyamatosan tárgyal az Unióval az orosz embargó okozta nehézségek enyhítése érdekében, legyen szó akár a többlettámogatásokról vagy az embargó enyhítéséről.
Kérdezem tisztelt miniszter urat: mennyire látja eredményesnek azokat a lépéseket, amelyeket a kormány az utóbbi években tett a tejágazat megsegítése érdekében? Milyen további intézkedéseket tervez a minisztérium a még fennálló problémák enyhítésére? Támogatna-e a tárca egy szélesebb körű áfacsökkentést, amelybe beleértjük a teljes tejterméklistát? Az mennyire lenne reális a jelenlegi körülmények között? Milyen eredményekre számít a kormány az Európai Unióval folytatott egyeztetések nyomán? Van-e esély az Oroszország elleni szankciók valamilyen szintű enyhítésére, illetve milyen problémakezelési megoldás jöhet szóba abban az esetben, ha a korlátozások továbbra is érvényben maradnak?
Várom megtisztelő válaszát, miniszter úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(15.30)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi